Una dintre operațiile din aceste zile de început de an de la Oculus: o intervenție pentru cataractă pe un ochi cu nistagmus congenital. Nistagmusul este reprezentat de acele mișcări foarte, foarte dese ale globului ocular, mișcări involuntare și de necontrolat, care pot îngreuna mult operația.

Pentru a diminua mișcările ochiului în timpul intervenției, sau chiar a le elimina, se poate face anestezie prin injecție perioculară. Dar aceasta are și ea riscurile ei și trebuie evitată în anumite situații: fie pacientul este sub tratament anti-coagulant, sau are indici de coagulare patologici, fie are alte patologii generale sau alergii care contraindică injecția cu anestezice, fie, pur și simplu, îi este frică de injecție!

În asemenea cazuri, chirurgul și anestezistul trebuie să aleagă modalitatea de anestezie cea mai potrivită pentru pacient, încercând să obțină un confort intraoperator și o siguranță a operației, dar fără să pericliteze sănătatea generală a pacientului. În cazul pezentat aici, în ciuda nistagmusului evident și a dificultăților legate de el, totuși, pentru siguranța pacientului, s-a preferat anestezia topică (doar cu picături), fiind sub anticoagulant ce nu putea fi oprit nici măcar o zi.