Operația de cataractă

Cataracta este una din cele mai frecvente boli oculare, constând în opacifierea progresivă a cristalinului (lentila ochiului). Simptomul principal este scăderea vederii, vederea încețoșată sau scurtarea vederii – ochiul devine miop (nu mai vede la distantă, dar începe să vadă mai bine la aproape).

Cataracta este o boală care se diagnostichează ușor cu ocazia unui consult oftalmologic de rutină, prin examinarea de către oftalmolog, cu biomicroscopul, a polului anterior ocular. Dilatarea pupilei facilitează stabilirea diagnosticului, precum și ajută la stabilirea tipului și localizării opacităților cristaliniene.

Odată diagnosticată cataracta, se pot utiliza și alte teste pentru a estima gradul de avansare a bolii: acuitatea vizuala, sensibilitatea la contrast etc. De asemenea, trebuie efectuate și alte examinări oftalmologice pentru a depista eventuale boli coexistente (glaucomul, degenerescența maculară etc.)

Tratamentul este unul singur: intervenția chirurgicală.

cataracta foto1 4 3
Complicatiile intraoperatorii Coperta1 364x1 1

Ce trebuie să știi despre operația de cataractă

Experiența de 150.000 de operații de cataractă efectuate de-a lungul timpului în Clinica Oculus a condus la publicarea primei cărți de specialitate din România, dedicate operației de cataractă prin facoemulsificare: ”COMPLICAȚIILE INTRAOPERATORII ale operației de cataractă prin FACOEMULSIFICARE”, autor Dr. Ozana Moraru.

Această carte oferă oftalmologilor români, rezidenți sau specialiști, un ghid practic care să îi ajute în cariera lor de chirurgi de pol anterior ocular, să îi învețe cum să execute corect timpii operatori, cum să evite complicațiile și, dacă acestea, totuși, s-au produs, cum să le rezolve, astfel încât să nu aibă repercusiuni asupra rezultatului final al operației.

• Cataracta comună, de varstă: apare o dată cu înaintarea în vârstă, ceea ce determină opacifierea progresivă și creșterea durității cristalinului; etiologia nu se cunoaște.
• Cataracta “complicată”: apare în asociere cu unele boli oculare: uveite–iridociclite (inflamații oculare), dezlipire de retină veche, tumori oculare etc.
• Cataracta “patologică” apare, chiar la vârste mai tinere, în asociere cu unele boli generale: diabet zaharat, unele boli de rinichi, lucrul îndelungat în medii toxice, boli endocrine etc.
• Cataracta cortizonică: este produsă de utilizarea în timp îndelungat a unor medicamente pe bază de cortizon.
• Cataracta traumatică: se poate forma după unele traumatisme directe la ochi sau în zona ochiului.
• Cataracta congenitală: apare de la naștere sau în primii ani de viață
• Cataracta secundară: este un termen impropriu pentru Sindromul de opacifiere a capsulei posterioare, capsulă pe care stă cristalinul artificial): poate apărea la 2-3 ani de la operația de cataractă, la aproximativ 5-15% din pacienți.

 • Cataracta se operează când stadiul evolutiv interferează și împiedică activitatea zilnică normală a pacientului, obstrucționând-o.
 • În general, cataracta nu este o urgență de tratament: ea nu trebuie însă amânată mult, deoarece în stare “coaptă” este mai dificil de operat, riscurile sunt mai mari, iar vindecarea postoperatorie poate fi mai lentă.
 • Există însă și cazuri care reprezintă urgențe de tratament:
  ◦ cataracta foarte matură (cataracta se poate “umfla” sau “dezintegra” în ochi, ducând la complicații serioase: glaucomul secundar facotoxic, sau afectarea ireversibilă a endoteliului cornean)
  ◦ cataracta traumatică (în funcție de leziunile asociate)
  ◦ cataracta congenitală (se operează chiar în primele luni de viată, mai ales dacă este unilaterală).

Tehnicile moderne utilizate în Clinica Oculus permit ca intervenția chirurgicală să poată fi facută ambulator și să fie foarte rapidă: operația durează 7-10 minute, cu anestezie locală (numai cu picături, fără injecție) si fără pansament (din prima zi, postoperator).

 

În Clinica Oculus operația de cataractă se efectuează cu cele mai noi tehnologii disponibile la nivel mondial: FemtoLASER și aparate computerizate de facoemulsificare de ultimă generație. Principiul operației constă în fragmentarea cristalinului cataractat, apoi aspirarea lui, urmată de implantarea cristalinului artificial.

Tehnici folosite pentru operația de cataractă

După douăzeci de ani în care facoemulsificarea cu ultrasunete a fost procedeul de elecție în lume pentru operația de cataractă, cele mai importante clinici de oftalmologie din Statele Unite și din Europa, inclusiv Clinica Oculus, au adoptat operația de cataractă cu Femtosecond-Laser.

Tehnica FemtoLASER (FLACS)

Femtosecond-Laser asigură o precizie „de calculator” celei mai importante părți a operației, de la realizarea inciziilor, la fragmentarea cristalinului „bolnav” de cataractă, până la centrarea perfectă a locului pe unde se va implanta cristalinul artificial.  Aceste lucruri sunt foarte importante mai ales acolo unde se urmăresc, pe lângă eliminarea cataractei, și rezultate refractive perfecte și stabile – în cazul implantării de cristaline „premium” (asferice, torice, multifocale). În plus, operația cu Laserul elimină în foarte mare parte utilizarea ultrasunetelor, prin aceasta fiind mai protejate intraoperator țesuturile oculare și scăzând astfel riscul unor complicații postoperatorii, cum ar fi afectarea corneei, mai ales în cazuri predispuse la așa ceva (anumite distrofii corneene, cornea guttatta).

Dacă în cazurile mai puțin avansate, fragmentarea realizată de Laser duce și la topirea bucăților de cristalin cataractat, urmând ca acestea să fie doar aspirate, în cazurile avansate, după realizarea de către Laser a primei părți a operației, mai este nevoie, totuși, de folosirea ultrasunetelor, pentru topire și aspirarea bucăților cristaliniene.


De aceea, reamintim pacienților care suferă de această boală că nu trebuie să amâne operația: cu cât se operează mai repede, cu atât se pot aplica mai ușor tehnologiile cele mai moderne, operația devine mai ușoară pentru pacient și pentru chirurg, riscurile intraoperatorii sunt mult mai mici, dar și vindecarea este mai rapidă, cu recuperare vizuală imediat după operație.

Vezi mai mult

Tehnica prin ghidaj computerizat Verion

Una din cele mai moderne tehnologii care duc la îmbunătățirea rezultatelor în operația de cataractă este sistemul de ghidaj computerizat de tip GPS. Clinica Oculus folosește acest sistem încă din anul 2013, sub denumirea comercială Verion.

Cu ajutorul lui, informațiile obținute de la măsurătorile efectuate în cabinet, înaintea operației de cataractă, se transmit direct în microscopul operator și în aparatul de facoemulsificare sau în Laserul Femtosecundă din sala de Operații, minimizând astfel riscul de eroare în transmiterea măsurătorilor ochiului pacientului.

De asemena, sistemul Verion oferă și un plus de precizie în centrarea operației și a cristalinului artificial, în special în poziționarea corectă a cristalinelor „Premium”, respectiv multifocale si trifocale, dar și a cristalinelor torice, recomandate pacienților cu cataractă și astigmatism asociat.

Vezi mai mult

Facoemulsificare prin microincizie

Tendința în chirurgia modernă este de a micșora cât mai mult numărul și mărimea inciziilor (tăieturilor) care se fac în țesutul uman, avantajele fiind de necontestat: diminuarea riscului de hemoragie, diminuarea riscului de infecție a plăgii operatorii (printr-o „poartă” mai mică, microbii intră mai greu), cicatrizare mai rapidă și mai corectă, recuperarea funcțională mai rapidă a zonei operate.


Așa cum în chirurgia abdominală aproape că nu se mai vorbește despre incizia abdominală mare, operațiile facându-se aproape exclusiv prin laparoscopie (adică prin incizii foarte mici, de 1-2 cm), așa și în chirurgia oftalmologică, tendința este de a micșora tot mai mult numărul și dimensiunea inciziilor, astfel că putem vorbi astăzi și practicăm chiar operația de cataractă prin microincizie (1,6-1,8mm).


În Clinica Oculus acest tip de operație se face încă din anul 2007, cu rezultate excelente de vindecare și recuperare funcțională a vederii.


Îmbunătățirea caracteristicelor aparatelor de facoemulsificare și a cristalinelor artificiale, dar și supra-specializarea și performanța chirurgilor, au dus la tehnica de „ultra-microincizie”, operația desfășurându-se prin tehnica „biaxială” sau „bimanuală”, pe doar două incizii minuscule, fiecare a câte 1,2 mm! Aceasta necesită implantarea unui anume tip de cristalin artificial, capabil să fie introdus pe o incizie atât de mică, de doar 1,2mm.


Această tehnică este recomandată tuturor pacienților, datorită avantajelor de siguranță mai spus menționate: lipsa hemoragiei, scăderea riscului de infecție intra- și postoperatorii, cicatrizare aproape instantanee și vindecare mai rapidă.
O mențiune specială: pentru că microincizia nu induce (nu determină) producerea de astigmatism postoperator, este recomandabilă în special pacienților la care nu vrem să influențăm acest astigmatism, respectiv, celor cu astigmatisme foarte mici sau chiar zero preoperator

Vezi mai mult

Facoemulsificare standard

Operația ”clasică” de cataractă este Facoemulsificarea cu implant de cristalin artificial foldabil. Principiul acesteia este folosirea ultrasunetelor pentru triturarea și emulsificarea (lichefierea) bucăților de cristalin „bolnav”, netransparent.

În varianta ei standard, operatia de Facoemulsificare presupune o incizie (tăietura) la marginea corneei de 2,2 – 3,2 mm si alte două mici incizii de câte 1,2 mm. Prin incizia mai mare se introduce sonda cu ultrasunete, cu ajutorul căreia se topește cristalinul cataractat, dar se si aspira materialul „topit”, lăsând un loc gol, numit „sacul cristalinului”, în care se va implanta cristalinul artificial foldabil. Acesta din urma se introduce pe incizia de 2,2 – 3,2 mm, iar in sac, el se va defolda, luând forma și dimensiunile finale, în locul fostului cristalin natural.


Inciziile nu necesită sutură („coasere” cu fir); dacă sunt bine executate, se închid spontan în câteva minute, prin hidratarea lor la sfârșitul operației.

Vezi mai mult

După îndepărtarea cristalinului cataractat urmează implantarea cristalinului artificial

Cristalinele artificiale moderne care sunt implantate sunt „foldabile”, adică sunt realizate din materiale speciale, care se pliază, permițând implantarea lor pe incizii foarte mici (sub 2 mm). 

Aceste cristaline au mai multe calități, printre care: asfericitate (dau un contrast mai bun postoperator), prezența unor filtre de protecție retiniană împotriva radiațiilor albastre ale luminii și UV, sau pot fi pre-încarcate (se implantează din cartușul în care stau încărcate, direct în ochi, fără nici o atingere sau manipulare de către mâna chirurgului sau de către instrumente).

Din punct de vedere dioptric, cristalinele artificiale pot fi: monofocale (permit vederea fără ochelari la distanță), multifocale sau trifocale (permit vederea fără ochelari și la distanță, la intermediar, dar și la aproape), cristaline cu adâncime de focusare crescută (permit vederea fără ochelari la toate distanțele, continuu), la toate aceste tipuri putându-se adăugă o altă caracteristică, numită toricitate (conțin și dioptrie cilindrică, permitând și corectarea astigmatismului, odată cu cataracta).

cataracta-dr-cristian-moraru (1)

Clinica Oulus folosește cele mai moderne tipuri de cristaline artificiale, toate foldabile, acestea putând fi implantate pe o incizie extrem de mică (1,6-2,2 mm). 

În mod clasic și cel mai frecvent, se implantează un cristalin artificial „monofocal”, în urma căruia pacientul are nevoie de ochelari, fie de distantă, fie de aproape, fie pentru ambele situații.

Cele mai moderne cristaline artificiale sunt cele „multifocale”, care elimină 99% nevoia de a purta ochelari, atât la distantă cât și aproape.

Cristalinele monofocale sunt de mai multe feluri: asferice, torice, sau/și cu filtre suplimentare de protecție. Și cele multifocale pot fi asferice, torice sau/și cu filtre suplimentare de protecție.

 •  Cristaline monofocale asferice
  asigură o acuitate vizuală mai clară și un contrast postoperator mai bun decât cele sferice, mai ales noaptea; au, de asemenea, avantajul de a putea fi introduse pe microincizie de 1,6-2,2mm.
 • Cristaline monofocale asferice cu filtru galben
  îmbină avantajele asfericității cu plusul de protecție retiniană, prin filtrele de protecție împotriva radiațiilor albastre pe care le conțin.
 •  Cristaline monofocale torice
  corectează și astigmatismul, dacă acesta există anterior operației.
 • Cristaline multifocale / trifocale / EDOF
  permit pacientului, în 99% din cazuri, să nu mai poarte ochelari după operație, nici de distanță, nici de aproape; au structură asferică și filtre de protecție retiniană
 • Cristaline multifocale torice

Pe langă caracteristicile celor de mai sus, acestea corectează în plus astigmatismul preoperator, dacă acesta există. Au și filtre de protecție retiniană suplimentară.
Cristalinele de la punctele 3-5 sunt încadrate în categoria "Premium", datorită calităților excepționale pe care le au, dar ele implică realizarea unei operații perfecte din punct de vedere chirurgical. Ele se implantează numai la recomandarea unui oftalmolog cu experiență în utilizarea lor.

cataracta-foto3-1-1

Rezultate

Operația de cataractă este una dintre cele mai sigure intervenții chirurgicale, dacă se folosesc corect tehnicile moderne; eventualele complicații intraoperatorii și postoperatorii sunt în întregime tratabile, printr-o vastă experiență chirurgicală și dotare corespunzătoare în aparatură.

În general, recuperarea este de 100%, dar rezultatul final al vederii poate fi influențat și de prezența unor boli asociate (leziuni fund de ochi, degenerescente maculare, atrofie de nerv optic, retinopatie diabetică sau pigmentară și altele).

Cazurile de cataractă secundară – Sindrom de opacifiere a capsulei posterioare – (vederea scade la 2-3 ani de la operație în 5-10% din cazuri) se tratează prin “capsulotomie cu Laser Yag” sau prin “polișarea capsulei posterioare”; ambele sunt tratamente relativ ușoare pentru pacient, care durează câteva minute și nu necesită anestezie prin injecții.

Complicații intra și postoperatorii

Ca orice manevră chirurgicală, și operația de cataractă poate avea anumite riscuri, incidente și complicații, atât intra-operator cât și post-operator.
Din fericire, acestea pot fi foarte rare în mâinile unui chirurg cu experientă și dacă se respectă anumite reguli în sala de operații: o dezinfecție și asepsie perfectă a sălii, instrumente de unică folosință, sterilizarea după fiecare pacient, câmpuri chirurgicale de unică folosință etc.

 • spargerea capsulei posterioare, pe care trebuie așezat cristalinul artificial - se poate rezolva complet, printr-o tehnică chirurgicală adecvată (numai la îndemâna unui chirurg experimentat) și instrumente speciale
 • atingerea endoteliului cornean, cu edem cornean prelungit postoperator - poate fi prevenită printr-o tehnică adecvată și folosirea unor substanțe speciale de protecție a corneei
 • hemoragia coroidiană, extrem de rară în cazul facoemulsificării prin microincizie, dar frecventă în operațiile de cataractă prin incizii mari, ducând până la posibilitatea unei hemoragii masive (hemoragia expulzivă), cu consecințe foarte grave.
 • edem cornean, care de obicei e pasager
 • creșterea tensiunii intraoculare, de asemenea, trecătoare - se tratează cu picături și/sau tablete
 • inflamații postoperatorii, mai frecvente la ochi cu antecedente de uveite, iridociclite, la diabetici ș.a. - se rezolvă printr-un tratament mai prelungit cu antiinflamatorii și midriatice
 • dezlipirea de retină, mai precoce sau mai tardivă - de obicei apare la ochi cu miopie, sau în cazurile de spargere a capsulei posterioare; necesită o nouă intervenție chirurgicală, pentru alipirea retinei
 • infecția intraoculară - endoftalmita - cea mai gravă complicație a oricărei operații intraoculare, putând duce până la pierderea vederii și chiar a globului ocular. Din fericire, dacă se respectă anumite reguli de asepsie, este foarte rară. Odată aparută însă, necesită o intervenție chirurgicală de urgență și tratament antibiotic masiv.

Informații utile pentru pacienții care urmează să fie operați pentru cataractă. Ce trebuie să știți

În Clinica Oculus operația de cataractă se efectuează după cele mai moderne tehnici și cu cele mai sofisticate aparate existente în lume la ora actuală. 

Acest lucru, combinat și cu o foarte mare experiență a chirurgilor noștri, face ca intervenția chirurgicală să fie pentru pacient extrem de ușoară, fiind urmată de o vindecare rapidă, ce nu necesită niște măsuri speciale postoperatorii, din partea acestuia.

Totuși, câteva informații și instrucțiuni pe care le considerăm utile, le vom împărtăși pacienților noștri, pentru a fi respectate înainte și după operație.

Odată venit la consultație în vederea unei operații de cataractă, pacientului i se completează o fișă cu consultul oftalmologic complet și măsurătorile necesare (biometrie, endotelioscopie, ecografie etc.), se stabilește tipul de cristalin artificial cel mai potrivit pacientului, după care se programează operația, la secretariat: pacientul primește o programare scrisă cu data și ora operației, precum și un exemplar din aceste instrucțiuni scrise. Există și situația în care pacientul nu poate veni de două ori, și la consultație și la operație – vine de la mare distanță de București, sau e greu deplasabil din motive medicale, sau prezintă diverse situații de forță majoră. În aceste cazuri, pacientul trebuie să rețină loc prin telefon, atât la consultație, cât și la operație, ambele efectuându-se în aceeași zi.

 1. Trebuie să ducă o viață normală, să se alimenteze normal, să–și continue activitățile zilnice normale, până în ziua operației.
 2. Trebuie să-și ia tratamentul general, pentru alte afecțiuni, în continuare, ca și când nu ar urma să se opereze; acest tratament se ia inclusiv în ziua operației (NU trebuie întrerupt tratamentul antihipertensiv, sau cel antidiabetic, nici chiar cel anticoagulant). Nici unul din aceste tratamente nu influențează operația, nici evoluția postoperatorie, deci nu trebuie întrerupt.
 3. În ziua operației, mănâncă ceva ușor, poate bea lichide ca într-o zi obișnuită, se îmbracă cu ceva ușor, care să nu incomodeze la gât. NU se consumă nici un fel de băuturi alcoolice în ziua operației ! Doamnelor nu se recomandă părul strâns în coc la spate, care ar incomoda la poziția culcat, de pe masa de operație, nici bijuterii masive, de asemenea incomode. Se interzice machiajul ochilor în ziua operației.
 4. Este obligatoriu ca pacientul să vină însoțit la operație și, mai ales, să plece însoțit de o rudă/prieten/cunoștiință, care să-l ducă acasă cu masina personală sau cu un taxi. NU se recomandă plecarea de la operație cu autobuz, metrou, etc. A doua zi la control, poate veni și cu un mijloc de transport în comun, preferabil să fie tot însoțit. La următoarele vizite, poate să vină și neînsoțit, indiferent de mijlocul de transport.
 5. Prin stăpânirea perfectă a tehnicii operatorii de către chirurgii noștri, intervenția pentru cataractă prin facoemulsificare, cu implant de cristalin artificial foldabil, nu durează mult în clinica noastră: aproximativ zece minute. Dar, înainte de operație, pacientul e pregătit: e îmbrăcat în echipament steril, se efectuează consultul medical general și anamneza generală de către medicul anestezist, toaleta locală oculară, picături de dilatat pupila, diverse perfuzii-după caz, etc. Ulterior se efectuează anestezia locală, care constă în instilarea unor picături anestezice ( anestezie topică ). În cazuri foarte rare, poate fi necesară și o injecție cu anestezic, la pleoape. Toate acestea cer timp, astfel încât, pregătirea preoperatorie, operația în sine și urmărirea postoperatorie pot însuma un timp de două ore/două ore și jumătate. De aceea, atât pacientul, cât și însoțitorii acestuia, trebuie să se aștepte la “sacrificarea” acestor ore în ziua operației.
 6. Pacientul pleacă de la Clinica Oculus cu un pansament steril pe ochiul operat, pansament pe care nu îl dă jos, până când vine la control, a doua zi dimineață. Abia atunci una din asistentele noastre îi va da jos pansamentul.
 7. De asemenea, la plecarea de la operație, pacientul sau aparținătorul acestuia primește o rețetă de picături, pe care trebuie să le cumpere chiar în acea zi, dar pe care nu trebuie să le înceapă până vine la control, a doua zi, când vine cu flacoanele de picături asupra lui, pentru a i se explica cu ele în față cum se folosesc.
 8. Pacientul pleacă acasă însoțit, cu masină personală sau cu un taxi.
 9. Acasă, pacientul stă cât mai liniștit, mănâncă ceva ușor, poate privi la televizor cu celălalt ochi (cel operat fiind pansat), și se odihnește. E de preferat să nu doarmă pe partea ochiului operat. Dacă are dureri, ceea ce e puțin probabil, poate lua un antalgic de tipul Algocalminului, sau echivalente. NU umblă la pansament și NU se apasă la ochi !
 10. A doua zi dimineată, la ora opt, vine la control, cu flacoanele de picături asupra lui. O doamnă asistentă va da jos pansamentul, și va face toaleta locală, pregătindu-l astfel pentru controlul efectuat de către medicul care l-a operat. Tot acum va primi protocolul operator cu eticheta cristalinului și instrucțiuni despre regulile pe care trebuie să le respecte până la vindecarea operației.

1. Pacientul trebuie să-şi facă tratamentul, aşa cum a fost indicat şi explicat. Rețeta de picături se pornește în ziua operației, pacientul le cumpară chiar în acea zi și vine la primul control a doua zi, avându-le asupra lui, pentru a i se putea explica cu ele în față, cum se folosesc aceste picături postoperatorii.
2. Trebuie să vină la control în prima zi postoperatorie, precum și la vizitele ulterioare indicate de medic; cea din prima zi și de la o lună sunt obligatorii, intrând în standardul postoperator. Dacă va fi nevoie de vizite intermediare, medicul i le va spune pacientului la momentul potrivit.
3. Nu are voie să se apese pe ochi; trebuie să se ferească de traumatisme, chiar minime, în regiunea oculară.
4. Poate ieşi afară încă de a doua zi postoperator, dar să se ferească de praf şi de curenţi de aer. În acest sens, este indicat să poarte după operaţie ochelari de soare, sau cu lentilă protectoare heliomată, chiar fără dioptrii.
5. Evită eforturile fizice, ridicarea de greutăți mari, practicarea unui sport, timp de două saptamâni; înotul și sporturile de contact sau cele cu potențial de traumatisme în zona ochiului (handbal, baschet, tenis etc), au restricție o lună.
6. Se poate uita la televizor, folosind vechii ochelari de TV - există unele excepţii, care vor fi discutate, dacă este cazul, la primul control, cu medicul.
7. Poate citi, de asemenea, cu vechii ochelari de citit - există şi în acest caz unele excepţii, pe care medicul le subliniază la primul control. Folosirea calculatorului, laptop etc. intră în aceeași categorie cu TV-ul: pot fi folosite, dar cu pauză între mai multe episoade de folosință.
8. Nu doarme pe partea ochiului operat, timp de 2-3 zile după operație.
9. Nu se spală pe ochiul operat. Se va spăla pe faţă, dar se va ocoli ochiul. Acesta va fi spălat in primele 10-14 zile DOAR cu pansamente speciale pentru ochi proaspăt operați: pansamente sterile, înmuiate într-un dezinfectant (se găsesc la standul de Optică al clinicii). Cu aceste pansamente se vor curăţa cu blândeţe pleoapele, genele şi „colţul" ochiului, dimineaţa la sculare, timp de 10-14 zile.
10. Se poate face duş corporal din prima zi postoperator. Se poate spăla pe cap după 2-3 zile de la operaţie, dar cu capul lăsat pe spate, ca la coafor. După 10-14 zile poate intra în normal și din acest punct de vedere.
11. Ochiul operat nu poate fi machiat cam două săptămâni. Restul feţei poate fi fardată.
12. De altfel, toate indicaţiile şi restricţiile de la punctele 3-10 sunt valabile pentru
aproximativ două săptămâni, după care pacientul poate intra încet-încet în viaţa
normală.
13. Urmatorul control va fi la aproximativ o lună de la operație, cu programare prealabilă la secretariat. În funcție de complexitatea cazului și a situației clinice, pacientul poate fi chemat și mai devreme, la una-doua saptamâni după operație, pentru un control intermediar.

Tarife

 • Pachet Consult complet pentru operație cataractă 375 lei (+ 70 lei ecografia)

  (inclusiv biometrie dublă și celule corneene) + ecografie (dacă este cazul)

 • Citirea și interpretarea investigațiilor efectuate în Clinica Oculus GRATUIT
 • Citirea și interpretarea investigațiilor efectuate în alte clinici 150 lei
 • Controale postoperatorii din prima zi (obligatoriu) și în primele două saptamâni după operație GRATUIT
 • Control postoperator final 150 lei

  (include examen pol anterior, măsurarea acuității vizuale, tensiune oculară, examen fund de ochi și prescripție ochelari)

 • Control după tratament medicamentos 120 lei
 • Control clinic periodic (2-6 luni) 180 lei

  După aceasta perioadă (6 luni), având în vedere modificările oculare care pot să apară în acest interval, la orice noua vizită se va efectua și se va considera un consult de bază complet - 275 lei.

Operații de cataractă prin Facomulsificare cu implantare de cristalin artificial foldabil.

Prețurile diferă în funcție de tipul cristalinului artificial și de gradul de complexitate și dificultate a operației

 • - cu cristalin artificial neasferic, simplu 2900 lei
 • - cu cristalin neasferic, cu filtru UV 3200 lei
 • - cu cristalin asferic si filtru UV 3700 lei
 • - cu cristalin cu filtru galben 3700 lei

  (anti UV și anti-radiatii albastre)

 • - cu cristalin pre-încărcat și filtre de protectie 4200 lei

  (Clareon, Zeiss)

 • - cu cristalin monofocal asferic cu focusare mărită 4200 lei

  (AMO – Eyehance)

 • - cu cristalin trifocal sau multifocal 6200 lei
 • - cu cristalin "EDOF" - Enhanced Depth Of Focus 6900 lei
 • - cu cristalin monofocal toric - pentru astigmatism 4900 lei

  (include sistemul GPS Verion)

 • - cu cristalin multi/trifocal toric 8500 lei

  (include sistemul GPS Verion)

La fiecare dintre variantele mai sus mentionate, dacă se efectueaza metoda cu FemtoLaser (FLACS – FemtoLaser Assisted Cataract Surgery), se adaugă 1800 de lei per procedură