Transplant de Cornee

Corneea este „sticla” din partea din față a ochiului. Ea trebuie să fie subțire (între 500 și 600 de microni), transparentă, fără pete, fără vase de sânge, cu o formă regulată aproximativ hemisferică, cu o suprafață netedă și lucioasă, bine umezită de lacrimi.

Există o serie de afecțiuni corneene, care, netratate sau ajunse în stadii avansate, au ca ultimă soluție de tratament transplantul de cornee.

Keratopatiile sunt afecțiuni ale corneei în care una sau mai multe din următoarele caracteristici sunt modificate:

 • pierderea de transparență a corneei: distrofii corneene (cel mai frecvent genetice), macule sau leucoame (opacități) corneene de cauze diverse etc;

 • creșterea grosimii corneei: edeme corneene de diverse etiologii; unele au cauze genetice, dar cel mai frecvent, apar postoperator;

 • dimpotrivă, subțierea corneei, de obicei pe fondul unei deformări neregulate a acesteia: keratoconus și alte ectazii corneene (a se vedea și mai jos);

 • keratopatii sicca, date de „uscăciunea” ochiului, respectiv o insuficiență cantitativă și calitativă de secreție lacrimală („sindromul ochiului uscat”), sau de insuficient aport de terminații nervoase, mergând până la modificări severe de structură corneană, cu perforație și pierderea vederii (keratopatia neurotrofică).

Pe lângă această categorie de keratopatii, de tip cronic, cel mai frecvent degenerative sau sechelare, există și afecțiuni corneene acute (și care, în general, reprezintă urgențe de tratament):

 • keratite și keratoconjunctivite infecțioase (microbiene, virale, fungice etc.);

 • corpi străini corneeni, eroziuni și ulcerații corneene (traumatice sau infecțioase), care se pot suprainfecta, mergând până la abces cornean;

 • plăgi corneene, perforante sau neperforante.

În urma modificărilor caracteristicilor corneei vederea scade, în diverse grade. În anumite situații, pe lângă scăderea vederii, apar și dureri oculare, uneori intense, asociate și de inflamația și înroșirea ochiului și fotofobie (sensibilitate la lumină).

Cele mai multe din aceste afecțiuni corneene nu se pot trata decât prin operație, respectiv prin transplant de cornee.

Vezi mai mult
transplant de cornee 4 3

Tarife Consultații și investigații în vederea operației de transplant de cornee

 • Consult clinic în vederea operației de transplant de cornee – Dr. O. Moraru, Dr. C. Moraru 450 lei
 • Pachet Consult (Dr. O. Moraru, Dr. C. Moraru) și investigații în vederea operației de transplant de cornee 700 lei (+150 lei UBM)

  (include tomografie OCT de cornee, ecografie și, la nevoie, UBM)

Transplantul de cornee se efectuează, în general, sub anestezie locală și în regim ambulator și constă în “decuparea” circulară a zonei “bolnave” de cornee și înlocuirea ei cu o cornee “sănătoasă”, de la donor.

Donorul reprezintă o cornee prelevată de la cadavru, testată din punct de vedere infecțios și epidemiologic, precum și al calității țesutului, în bănci de organe specializate (bănci de cornee). Din păcate, în România nu există nicio bancă de cornee, în consecință acesta se importă de la bănci internaționale de cornee; Clinica Oculus colaborează cu două bănci de cornee al căror sediu este în SUA și cu Banca de cornee din Veneția (cea mai importantă Bancă de cornee din Europa), grefonul costând 2500 euro.

Operația de transplant de cornee se însoțește adesea și de alte operații, efectuate în același timp operator: operație de cataractă, implantare per primam sau per secundam de cristalin artificial, pupiloplastii, vitrectomii etc.

Transplantul de cornee poate fi:

Transplantul de cornee PERFORANT reprezintă o operație prin care se transplantează un grefon cu TOATE straturile corneei, după cum și corneea bolnavă a fost "decupată" în toate straturile ei.

Corneea-donor se suturează cu 16 fire separate sau o combinație de fire separate și fire lungi, continue, după caz, toate fiind bine “îngropate”, pentru a nu jena și a nu da complicații locale legate de fir. Aceste fire se scot treptat, în funcție de stabilizarea dioptriilor date de ele - în primul rând, în funcție de astigmatismul postoperator, dar nu înainte de 6 luni de la operație.

Tehnicile cele mai moderne de transplant, aplicabile în cazurile în care nu sunt afectate de boală toate straturile corneene, sunt tehnici numite "LAMELARE":

- Transplant de cornee lamelar anterior profund (Deep Anterior Lamellar Keratoplasty - DALK)

și

- Transplant de cornee lamelar posterior descemetic (Descemet Stripping Automated Endothelial Keratoplasty, DSAEK, DMEK).

Avantajele acestor tehnici lamelare:

 • cele posterioare nu se suturează, se fac pe o incizie foarte mică, cu vindecare mult mai rapidă decât cele perforante;

 • transplantele lamelare au un risc mai mic de respingere a grefonului;

 • riscurile intraoperatorii sunt mult mai mici, în special cel de infecție și cel de decolare de coroidă, până la hemoragia expulzivă, care poate complica o operație de transplant perforant;

 • astigmatism postoperator mai mic, cu recuperarea mai rapidă a vederii;

 • permit păstrarea straturilor sănătoase proprii ale corneei;

 • lucrându-se pe “ochi închis” riscurile sunt mult mai mici decât la un transplant perforant;

 • vindecarea este mai rapidă, pacientul integrându-se relativ rapid în viața normală.

Dezavantajele sunt legate de dificultatea tehnicii și de costurile operației, care sunt mai mari decât la un transplant perforant.

În orice caz, medicul chirurg este cel care hotărăște, în funcție de boala dumneavoastră și de situația locală a ochiului, ce tip de transplant este recomandat. Pregătirea preoperatorie și modul cum se face programarea la operație, funcție de comanda grefonului (corneea de la banca de cornee din străinătate), vă sunt explicate de către medicul chirurg la consultația preoperatorie. Tot atunci vi se prezintă și conduita postoperatorie: trebuie să știți că veți fi chemat la controale postoperatorii numeroase: mai dese în primele săptămâni, apoi din ce în ce mai rare, dacă evoluția e foarte bună. Dacă apar complicații, sau dacă e o vindecare mai greoaie, medicul vă poate chema mai des la consultații – de atâtea ori de câte ori este nevoie, pentru a obține o vindecare cât mai bună.

Tot la consultația preoperatorie vi se prezintă și riscurile și posibilele complicații legate de operație:

Preoperator: riscul unui hematom orbitar de la injecția de anestezie, poate amâna cu câteva ore sau chiar cu o zi începerea operației, până acesta se mai resoarbe.

Intraoperator: riscul de hemoragie la fundul de ochi, care poate fi limitată (decolare hemoragică de coroidă, ce se auto-limitează), dar poate fi și excesivă, până la o complicație de temut, numită "hemoragie expulzivă" (doar în cazul transplantelor perforante), care poate duce până la pierderea globului ocular ca funcție vizuală.

Postoperator pot fi următoarele complicații:

1. Epitelizare întârziată - de obicei, se rezolvă cu tratament adaptat și mai prelungit, inclusiv cu pansament prelungit sau lentilă de contact terapeutică; uneori, însă, dacă pacientul primitor are un deficit semnificativ de lacrimi sau de celule stem corneene, aceată dezepitelizare prelungită poate lăsa în urmă o ușoară "albeață", care afectează rezultatul vizual.

2. Creșterea tensiunii oculare - este o complicație frecventă după transplantul de cornee, care se tratează în general cu picături; există, însă, și cazuri în care picăturile nu sunt suficiente, necesitând ulterior o operație de glaucom.

3. Astigmatismul postoperator - poate fi destul de mare, în special în transplantele perforante, fiind determinat de firele de sutură; odată cu scoaterea firelor, acesta scade semnificativ și vederea se îmbunătățește net. Firele de sutură se scot în 2-4 etape, începând cu două luni postoperator la transplantele lamelare și cu 6-10 luni de la operație, dacă e vorba de transplante perforante.

4. Ruperea unor fire de sutură - se poate întâmpla la mai multe luni după operația de transplant perforant; se tratează prin scoaterea completă a firului rupt sau, dacă e nevoie, prin re-punerea unui fir nou în locul celui rupt.

5. Infecția de grefon - keratite, abcese, ulcerații - se tratează intensiv cu picături și unguente, injecții și pansament prelungit, dar de obicei lasă o opacitate care poate afecta vederea dacă este situată central (dacă este periferică, poate să nu aibă niciun efect asupra vederii finale). Un abces cu un germen foarte puternic poate duce la ulcerație profundă și chiar la perforația grefonului, care necesită un re-transplant de urgență ("la cald").

6. Infecția intraoculară (endoftalmita) - este o complicație serioasă, care necesită de urgență o nouă operație amplă, de curățare completă a conținutului ocular, cu tratament antibiotic susținut și complex; de cele mai multe ori, în endoftalmită, transplantul e compromis, dar se poate face un nou transplant, când ochiul nu mai are infecție. Dacă endoftalmita a fost cauzată de un microb foarte virulent și puternic, se poate ajunge chiar și la pierderea ochiului, în ciuda reintevenției rapide de "curățare" a infecției.

7. Rejetul de grefon (respingerea transplantului) - poate fi precoce, în câteva zile/săptămâni/luni postoperator, sau tardiv, la mai mult de câțiva ani de la operație. Dacă se face tratament din timp, de la cele mai mici semne, poate fi oprit, fără a lăsa sechele. Dacă nu se intervine precoce, sau dacă respingerea e foarte puternică, singurul tratament rămâne efectuarea unui nou transplant.

Cu cât înlocuim și transplantăm mai puțin țesut corneean de la donor, cu atât șansele de respingere sunt mai mici. Astfel, din acest punct de vedere, transplantele lamelare au șanse de supraviețuire mai mari decât cele perforante; în cadrul celor perforante, o mențiune facem pentru cel numit "în ciupercă", în care, deși e un transplant perforant, cu o operație mai complicată, avantajul major pentru pacient este faptul că prin această tehnică se păstrează un număr mult mai mare de celule endoteliale sănătoase, cu risc mai mic de respingere în timp.

De asmenea, respingerea grefonului are șanse cu atât mai mari să apară, cu cât transplantul este al treilea, al patrulea etc. pe același ochi.

8. Refacerea bolii de bază și pe grefon (transplant) - unele distrofii corneene reapar și pe transplant, la un număr variabil de ani de la operație; de asemenea, keratita herpetică din antecendentele pacientului se poate "reîncălzi" și reapărea pe grefon, necesitând un tratament intens și prelungit antiviral, sau chiar un nou transplant.

Tarife operații de transplant de cornee

(pentru alte diverse afecțiuni corneene)

 • Transplant de cornee perforant 5800 lei

  tehnica manuală

 • Transplant de cornee lamelar DSAEK 6500 lei

  cu grefon pregătit pe loc

 • Transplant de cornee lamelar DSAEK 5800 lei

  cu grefon pre-încărcat, de la banca de cornee

 • Transplant de cornee lamelar DMEK 6500 lei

  exclusiv cu grefon pre-încărcat, de la banca de cornee

 • Operație combinată de transplant de cornee perforant 8800 lei

  cu explant cristalin artificial malpozitionat, vitrectomie anterioară, pupiloplastie și implantarea unui nou cristalin artificial in sulcus, pe suport capsular

 • Operație combinată de transplant de cornee perforant 9500 lei

  cu explant cristalin artificial malpozitionat, vitrectomie anterioară, pupiloplastie și implantarea unui nou cristalin artificial suturat la scleră

 • Operație combinată de transplant de cornee DSAEK 9200 lei

  cu explant cristalin artificial malpozitionat, vitrectomie anterioară, pupiloplastie și implantarea unui nou cristalin artificial in sulcus, pe suport capsular

 • Operație combinată de transplant de cornee DSAEK 9900 lei

  cu explant cristalin artificial malpozitionat, vitrectomie anterioară, pupiloplastie și implantarea unui nou cristalin artificial suturat la scleră

La costurile tuturor operațiilor de transplant de cornee se adaugă și costul grefonului (corneea-donor care vine din import, de la Banca de cornee), după cum urmează:

  • cornee-donor “brută” (se va pregăti de către chirurg pe loc, în sala de operații) = 2500 euro
  • cornee-donor lamela DSAEK/DMEK pregatită la Bancă și pre-încărcată = 3200 euro

Grefonul va fi achitat in lei la cursul BNR din ziua plății.

În aceste prețuri intră și toate controalele postoperatorii din prima lună după operație, inclusiv tomografiile cornene necesare, după caz.