Keratoconus

Una dintre cele mai frecvente keratopatii este keratoconusul.

Keratokonusul face parte din categoria distrofiilor corneene și constă în deformarea progresivă, în formă de con, a corneei, de obicei bilaterală.

Cel mai frecvent acesta apare și este diagnosticat la vârsta adolescenței, situație în care poate progresa relativ repede; există și cazuri descoperite abia la vârstă adultă, situație în care, cel mai frecvent, debutul a fost după adolescență, iar evoluția a fost foarte lentă, uneori chiar stagnantă după 40-45 de ani.

Simptomul principal este scăderea acuității vizuale, atât la distanță, cât și la aproape, iar la consultul oftalmologic apare un astigmatism neregulat, pe care pacientul nu îl avea din naștere sau din copilărie – deci, recent apărut.

Diagnosticul se stabilește pe baza neregularității astigmatismului, vizibilă atât de la o simplă măsurătoare manuală (keratometria Javall), cât și la măsurătoarea automată a dioptriilor (cu „dioptronul”), dar, mai ales, pe topografia corneeană – aceasta fiind și principalul mijloc de diagnosticare și de urmărire a evoluției bolii.

keratoconus 4 3

Tratamentul depinde de stadiul bolii, fiind stabilite patru astfel de stadii.

În primele faze, scăderea vederii dată de astigmatismul neregulat poate fi ajutată cu prescrierea de ochelari cu lentile cilindirice sau sfero-cilindrice, dar, după un timp, aceștia nu mai pot ajuta, deformarea corneei devenind prea mare și neregulată. În faza următoare se pot prescrie lentile de contact (numite „dure” sau „rigide”, cu cilindru încorporat – lentile torice). După un anumit stadiu, nici acestea nu mai pot ajuta, devenind necesară o operație: începând cu intervenția de stabilizare a deformării corneei, numită cross-linking (care poate fi, de altfel, recomandată și în stadiile inițiale – lucru stabilit de oftalmolog, de la caz la caz), continuând cu implantarea de lentile intra-corneene (Intra-Corneal Ring Segments – ICRS), până la operația de transplant de cornee.

Tendința modernă este să se efectueze cross-linking-ul încă din faze mai incipiente, mai ales la tineri, în ideea că va stabiliza, va încetini sau chiar va opri evoluția bolii. Între intervenția de cross-linking și cea de transplant de cornee există o fază evolutivă intermediară în care se poate face o operație numită implantare de inele intracorneene (ICRS), prin care se realizează, cel puțin temporar, stabilizarea corneei, scăderea deformării și aberațiilor corneei, făcând posibilă prescripția de ochelari; astfel, se poate ameliora vederea, chiar semnificativ. În plus, prin intervenția ICRS poate fi amânat momentul când transplantul de cornee devine necesar.

Cross-linking

Intervenția operatorie e foarte simplă, constând în aplicarea pe suprafața oculară a picăturilor de Riboflavină, urmată de proiectarea fasciculului de UV pe cornee.

Din punct de vedere al tehnicii operatorii, există două variante de Cross-linking:

Operația cu dezepitelizare, în care, înainte de aplicarea Riboflavinei, se îndepărtează mecanic primul strat al corneei (epiteliul), pentru a putea favoriza pătrunderea ulterioară a Riboflavinei în țesutul corneean. Neajunsurile acestei metode sunt legate de posibilele complicații postoperatorii: dureri, lăcrimare, fotofobie, senzație de corp străin, infecții corneene, dar și scăderea vederii, uneori chiar de durată, prin vindecarea lentă a corneei.

Operația fără dezepitelizare, în care Riboflavina se aplică direct pe suprafața corneei, cu epiteliul intact - metodă complet lipsită de riscurile celei dintâi. Această a doua variantă este eficientă numai dacă se folosește formula nouă de Riboflavină, care pătrunde foarte bine și prin epiteliul intact, nemaifiind astfel nevoie de îndepărtarea acestuia.

În Clinica Oculus se practică operația de cross-linking fara dezepitelizare (transepitelial), cu cel mai modern aparat, Avedro, intervenția având durata de 15 minute. Operația se realizează la ambii ochi în aceeași ședință, cu anestezie doar cu picături, fără să necesite pansament, nici control postoperator în prima zi, până la trei luni.

Efectele intervenției de stabilizare a bolii pot fi observate în timp, în 3-6 luni, prin îmbunătățirea parametrilor topografiei corneene și, uneori, și prin îmbunătățirea acuității vizuale. Operația de cross-linking nu împiedică realizarea ulterioară, dacă este nevoie, a unui transplant de cornee.

Implantarea de lentile intra-corneene (ICRS)

ICRS este o intervenție chirurgicală recomandată în afecțiunile caracterizate prin deformarea neregulată a corneei (keratoconusul și ectazia corneană post-chirurgie refractivă corneană fiind cele mai frecvente). În faze mediu avansate ale acestor afecțiuni, când vederea pacientului este destul de scăzută și nu mai poate fi corectată nici cu ochelari, nici cu lentile de contact specifice, dar boala nu este atât de avansată încât să necesite un transplant de cornee, singura metodă prin care putem îmbunătăți acuitatea vizuală este implantarea de inele intra-corneene.

Principiul operației este acela de a aplatiza zonele mai deformate (mai “bombate”) ale corneei, prin implantarea unor mici segmente de inele în grosimea corneei, astfel, reducând aberațiile optice și astigmatismul neregulat. Prin operație obținem o regularizare mulțumitoare a corneei, astfel încât să putem prescrie ochelari cu care pacientul să poată avea o vedere bună pentru activitatea de zi cu zi. De asemenea, inelele intracorneene duc și la stabilizarea sau încetinirea evoluției bolii.

Tehnica operatorie constă în efectuarea unui tunel circular, semicircular, sau în segment de cerc, extrem de fin, în grosimea corneei, prin care se introduce acea mică piesă numită inel intra-cornean. În tehnicile vechi, acest tunel se realiza manual, cu un mic “burghiu” introdus în grosimea corneei, fără precizie și siguranță. În tehnica modernă, tunelul se realizează cu o foarte mare precizie, sub control tomografic, de către FemtoLaser; acesta poziționează cu mare exactitate tunelul la o anumită adâncime în grosimea corneei și într-o poziție corespunzătoare celei stabilite prin măsurătorile speciale ale ochiului.

De la caz la caz, un pacient poate avea nevoie de un segment sau de două segmente de inel, în funcție de măsurătorile specifice realizate înainte de operație (refracție oculară, topografie corneeană, aberometrie, corneal mapping etc).


Vezi mai mult

În Clinica Oculus operația se realizează ambulator, cu ajutorul FemtoLaserului Ziemer Z 8, cu anestezie locală,doar cu picături și durează aproximativ 10-15 minute, pacientul putându-și relua activitatea (cu unele precauții) chiar la câteva zile dupa operație.

În fazele cele mai avansate, cu vedere foarte scăzută, când deformarea corneei este atât de mare, încât nu mai ajută nici lentilele de contact, nici inelele intracorneene, sau când există deja leucoame corneene (cicatrici albe pe cornee), singurul tratament pentru Keratoconus este transplantul de cornee.
În Keratoconus, acesta poate fi:
 • lamelar anterior (DALK) – când se transplantează doar straturile corneene anterioare, lăsând pe loc stratul posterior (endoteliul) propriu al pacientului;
 • sau perforant – când se elimină toate straturile corneei pacientului, înlocuindu-se cu un grefon, de asemenea, având toate straturile corneene.
Din punct de vedere al tehnicii chirurgicale, operația de transplant în Keratoconus – atât varianta lamelară, cât și cea perforantă – pot fi efectuate manual (“clasic”, cu trepane cu vacuum), sau, mult mai modern și mai precis, cu FemtoLaser. Mai multe detalii găsiți în pagina dedicată operației de transplant de cornee.

Tarife Intervenții pentru Keratoconus

 • Intervenție CROSS-LINKING 2500 lei/ochi
 • Implantare de inele corneene intrastromale (ICRS) 4800 lei + costul inelului/inelelor (400-600 euro/inel) - după comanda personalizată

  pentru Keratoconus si Ectazii corneene - cu FemtoLaser

 • Keratoplastie perforantă (transplant de cornee perforant) 5800 lei

  tehnica manuală

 • Keratoplastie perforantă (transplant de cornee) 7800 lei

  tehnica Femtolaser “Mushroom”

 • Keratoplastie lamelară (transplant de cornee) 8500 lei

  tehnica Femtolaser DALK

La Keratoplastii (transplant de cornee) se adaugă și costul grefonului, după caz.