Activitate Internațională

Numele doctorilor Ozana și Cristian Moraru au ecou nu numai pe teritoriul țării noastre, ci și în plan internațional. Dr. Cristian Moraru este membru al Academiei Americane de Oftalmologie, membru al Societății Americane de Cataractă și Chirurgie Refractivă și membru al Societății Europene de Cataractă și Chirurgie Refractivă, iar Dr. Ozana Moraru este membru al Societății Americane de Cataractă și Chirurgie Refractivă (ASCRS), membru al Academiei Americane de Oftalmologie (AAO), membru al Societății Europene de Cataractă și chirurgie Refractivă (ESCRS), membru ales in Boardul ESCRS și în Comitetul Educațional al ESCRS , membru ales al ESCRS Academy, membru ales in ESASO Faculty (European School of Advanced Science in Ophthalmology) și membru al Societății Euopene de Cornee EuCornea.

Recunoașterea acestora s-a materializat în numeroase invitații pentru participare activă în cele mai importante evenimente și congrese pe teme oftalmologice, desfășurate de-a lungul timpului în lume. Câteva repere din ultimii ani care atestă recunoașterea performanțelor și expertizei dr. Ozana și Cristian Moraru (singurii medici oftalmologi romani invitați să susțină prezentări de lucrări științifice, cursuri și sesiuni de chirurgie live la cele mai reputate manifestări medicale în domeniu, pe plan internațional), dar și a doctorilor mai tineri din echipa Oculus:

2022

Clinica Oculus este prezentă și în acest an la cele mai importante întruniri internaționale, cum este și Congresul EuRetina, desfășurat la Hamburg în perioada 1-4 septembrie, congres dedicat patologiei vitreo-retiniene.

Medicii noștri au participat la dezbaterile științifice privind dezlipirea de retină, vitreo-retinopatia proliferativă, degenerescența maculară și retinopatia diabetică și au urmărit cazuri interesante de chirurgie vitreo-retiniană, realizate cu cele mai noi tehnologii în domeniu, pe care le folosim și noi, la Oculus.

 

euretina1      euretina2

2022

Dr. Ozana Moraru și Dr. Cristian Moraru au participat în perioada 30 iunie – 2 iulie la congresul SICCSO, care și-a desfășurat a XX-a ediție în Florența, Italia.

Este pentru a patra oară consecutiv când medicii noștri participă cu prezentări de lucrări științifice sau filme video la acest congres internațional de înalt nivel în ce privește patologia de suprafață oculară și de transplant de cornee.

Ne-am bucurat să vedem nu doar că la un congres de un asemenea calibru, printre chirurgi renumiți din Italia, SUA, Marea Britanie, Canada, Germania, Austria, Brazilia, Egipt, India sau Singapore se află și medici români de la Clinica Oculus, ca speakeri și prezentatori, dar și că la Oculus aplicăm exact aceleași tehnici în tratamentul chirurgical al pacienților cu keratoconus sau cu alte patologii corneene, inclusiv prin metode FemtoLaser.

 

2022

Medicii Clinicii Oculus, Dr. Ozana Moraru și Dr. Cristian Moraru, s-au numărat printre printre participanții unui eveniment de cel mai înalt nivel științific privind patologia medicală și chirurgicală a retinei – Congresul Milano Retina Meeting, 24-25 iunie.
Congresul a cuprins sesiuni de chirurgie live, cu operații pe cele mai diverse patologii vitreo-retiniene efectuate de 8 chirurgi și transmise în direct din 4 orașe europene (Barcelona, Milano, Bruxelles și Atena), simpozioane pe teme de actualitate (Inteligența Artificială în diagnosticarea și tratarea afecțiunilor oftalmologice, chirurgia robotică în patologia chirurgicală de pol posterior, terapia genetică în afecțiuni degenerative maculare și în distrofii retiniene congenitale și sistemul de vizualizare tridimensională în chirurgia vitreo-retiniană), mese rotunde și dezbateri pe teme mai vechi, dar cu abordări moderne (injecțiile intravitreene în degenerescența maculară legată de vârstă sau tratamentul complex al retinopatiei diabetice).

milano retina

2022

În perioada 17-19 martie 2022 Dr. Ozana Moraru și Dr. Cristian Moraru au participat la Congresul AICCER (Asociazzia Italiana di Chirurgia della Cattaratta e Refrattiva) desfășurat la Milano, unde au fost invitați ca speakeri și realizatori ai unui simpozion din grupul de simpozioane “Meet the expert”.

Dr. Ozana Moraru a prezentat lucrarea având ca temă rezolvarea chirurgicală a cazurilor de dislocări ale cristalinelor artificiale: “Dislocated intraocular lenses – different situations need different approaches for management”.

A fost o prezentare “fluviu”, cu numeroase exemple clinice chirurgicale, o lucrare cu durata de o oră, la capătul căreia s-au pus multe întrebări, publicul dovedindu-se foarte interesat de acest subiect și de cazurile video prezentate.

congres milano

2021

Doctorii Ozana și Cristian Moraru au fost prezenți cu lucrări pentru a patra oară consecutiv la Congresul internațional al Societății Italiene de Cornee și Suprafață Oculară (SICSSO), desfășurat la Bari, Italia, în perioada 14-16 octombrie 2021. Ei au prezentat două lucrări având ca temă transplantul de cornee: prima dintre ele descria o tehnică proprie prin care se îmbunătățeste rezultatul refractiv post-transplant de cornee perforant, iar cea de a doua realiza o comparație a rezultatelor postoperatorii în tehnica de transplant lamelar DSAEK versus keratoplastie perforantă în cazurile complexe de keratopatie buloasă, la ochii operați anterior de cataractă, dar cu vechi și severe incidente intraoperatorii. Ambele lucrări au fost atent urmărite de auditoriu, iar la sfîrșit, ca de obicei, s-au pus mai multe întrebări legate de cazurile prezentate.

2020

Invitată pentru a șasea oară consecutiv la mult apreciatul congres „Videocattarattarefrattiva”,în perioada 23-24 octombrie, Dr. Ozana Moraru a fost prezentă și în acest an cu filmele câtorva operații dificile de cataractă, dar și în calitate de moderator al unor sesiuni de chirurgie live.
Dr. Ozana si Cristian Moraru si Dr. Mădălina Iliescu au participat și în acest an in perioada 26-27 septembrie și 2-4 octombrie 2020 la cele mai mari congrese europene de cataractă, chirurgie refractivă și de cornee, respectiv, ESCRS și EuCorneea 2020, unde au fost acceptate mai multe lucrari avându-i ca autori, la secțiunile Free Papers, Case Presentations si e-Posters.

2019

Medicii Ozana și Cristian Moraru au participat în zilele de 25-26 Octombrie 2019, la Milano, la cel mai mare congres internațional din Italia pe tema chirurgiei polului anterior ocular, Congresul Videocattarattarefrattiva. Aflați pentru a cincea oară la acest congres, medicii români au fost invitați și în acest an, alături de foarte renumiți chirurgi din peste 10 țări, să-și prezinte experiența în cazurile complicate chirurgicale și să modereze sesiuni de chirurgie live și de prezentări științifice.


Doctorii Ozana și Cristian Moraru au participat în 24 Octombrie 2019, la Bruxelles, la conferința finală a Registrului European de evidență a transplantelor de cornee (ECCTR – European Cornea and Cell Transplantation Registry), unde au fost invitați în calitatea lor de chirurgi cu experiență foarte mare în operația de transplant de cornee, cu mii de cazuri operate în ultimii douăzeci de ani.


Doctorii Ozana și Cristian Moraru, Mugur Frone, Mirabela Ciucă, Alexandra Muresan și Adina Milea au fost reprezentanții Clinicii Oculus la Congresul ESCRS (European Society of Cataract and Refractive Surgery) din acest an, congres care a avut loc la Paris, in perioada 13-18 Septembrie. Dr. Ozana Moraru și Dr. Cristian Moraru au avut un program științific încărcat, fiind invitați să prezinte lucrări științifice la mai multe simpozioane, pe tematici diferite – de la cristaline artificiale cu focusare adâncită, la tehnicile moderne de operare a cataractei, până la folosirea tomografului prin coerență optică (OCT) intraoperator, în regim “live”.


Dr. Ozana și Cristian Moraru au fost invitați la Congresul Internațional al Societății Franceze de Oftalmologie (Paris, 10-15 mai 2019) să prezinte o lucrare exhaustivă despre experiența proprie în utilizarea cristalinelor cu focusare adâncă (EDOF = Enhanced Depth of Focus) în operația de cataractă și în chirurgia refractivă a prezbitului. Lucrarea, având ca autori, pe lângă cei doi chirurgi și pe Dr. Mădălina Iliescu, a fost prezentată în limba franceză de Dr. Ozana Moraru, care a avut la dispoziție aproape o jumătate de oră în care a prezentat atât rezultate din studii clinice internaţionale la care a participat și Cinica Oculus, cât rezultatele clinice proprii, pre- și post-studii. Dr. Moraru a fost și co-moderator al sesiunii stiințifice, alături de colegi din Franța și Maroc, dintre care chairman fiind chiar Președinta Societății Europne de Cataractă și Chirirgie Refractivă, Prof. Beatrice Cochener.


În zilele de 04-06 aprilie 2019 Dr. Ozana Moraru, Dr. Cristian Moraru și Dr. Elena Albu au participat la congresul ESASO Academy, care a avut loc la Institutul de Chirurgie Micro-oculara Barcelona. Dr. Ozana Moraru este de mai mulți ani și Faculty Member al ESASO, poziție din care a fost invitată și de această dată să prezinte o lucrare stiințifică pe tema tratamentului chirurgical modern în Keratoconus. Lucrarea, bazată pe operații efectuate de Dr. Cristian Moraru și Dr. Ozana Moraru, s-a axat în special pe intervențiile moderne cu tehnologia FemtoLaser, folosită la pacienți cu keratoconus, atât în implantarea de inele intracorneene (ICRS), cât și în transplantul de cornee, perforant, sau lamelar anterior (DALK) și a fost aplaudată la scenă deschisă de oftalmologi din toate colțurile Europei și ale Asiei.

2018

Romania a fost prezentă, prin Dr. Ozana Moraru, la un interesant webinar pe tema tehnologiei “premium” în operația de cataractă – Londra, 09 Noiembrie 2018.


Dr. Ozana Moraru a fost invitata prestigioasei reviste britanice de specialitate The Ophthalmologist, să fie unul din speakerii internaționali ai webinarului Premium Cataract Surgery, care a avut loc la Royal Society London, în 09 Noiembrie 2018. Alături de Dr. Moraru au fost prezenți la eveniment speakeri renumiți din Rusia, Marea Britanie, Irlanda, Franța, Germania și Italia, tema acestei sesiuni fiind una extrem de generoasă: de la tipurile de cristaline artificiale “premium” (multifocale, EDOF, sau torice), la cristalinele “add-on”, sau la corectarea “fine tuning” cu Laser a dioptriilor post-implant. Un capitol special a fost dedicat noii tehnologii FemtoLaser în operația de cataractă, precum și modalităților de rezolvare chirurgicală a celor mai complicate cazuri de cataractă.

O parte din medicii clinicii Oculus – Dr. Ozana și Cristian Moraru, Dr. Mădălina Iliescu și Dr. Mugur Frone – au participat în perioada 20-27 Septembrie 2018 la cel mai important congres anual de chirurgie a polului anterior ocular, Congresul ESCRS (European Society of Cataract and Refractive Surgeons), asociat și cu Congresul EuCornea, care au avut loc la Viena – Austria. Temele de interes pentru medicii români au fost în special chirurgia corneeană, a Transplantului de cornee și a Keratoconusului, precum și chirurgia refractivă și tehnologia FemtoLaser în operațiile de cataractă și de vicii de refracție (miopie, hipermetropie și astigmatism). Dr. Ozana Moraru a avut și câteva prezentări știintifice importante: o prezentare e-Poster pe tema operațiilor complexe “triple procedures” cu transplant lamelar DSAEK, o lucrare tip simpozion, având ca subiect operația de cataractă hipermatură intumescentă cu ajutorul FemtoLaserului și o lucrare tip Free Papers, pe tema tomografiei intraoperatorii live în chirurgia polului anterior ocular. Aceasta din urmă a câștigat și titlul de “Cea mai bună lucrare la categoria Imagistica oculară” din cadrul tronsonului dedicat acestei teme al Congresului. Dr. Mădălina Iliescu și co-autorii Dr. Cristian și Ozana Moraru au avut și o prezentare tip e-Poster, pe tema evoluției și tratamentului glaucomului la pacienții cu transplant cornean lamelar posterior.


Dr. Ozana și Cristian Moraru au participat în zilele de 06-09 Septembrie la Congresul Internațional de Chirurgie a Glaucomului (ICGS – International Congress on Glaucoma Surgery) în Montreal-Canada. Pe parcursul a trei zile au fost prezentate cele mai noi tehnici în chirurgia glaucomului, în special cele micro-invazive (MIGS), precum și experiența acumulată în tehnici mai vechi, dar care încă își păstrează valabilitatea și eficiența, cum ar fi Trabeculectomia sau implantarea de valve de drenaj. Au fost prezenți colegi oftalmologi, specialiști în Glaucom, din toată lumea: de la SUA, Canada, Marea Britanie, Italia, Grecia, Germania, Elveția, până la Rusia, India, Japonia, Singapore, Australia, dar și Egipt, Maroc și Africa de Sud.

Doctorii Ozana Moraru, Cristian Moraru și Mădălina Iliescu au participat în perioada 21-23 Iunie 2018 la Congresul Internațional de Cornee, Celule Stem și Suprafață oculară, de la Paestum-Salerno, Italia. Temele abordate au variat de la afecțiuni medicale și chirurgicale corneene, până la cele mai noi tehnici de transplante de cornee.

Dr. Ozana și Cristian Moraru au participat în zilele de 14-16 mai 2018 la Conferinta Ziemer Academy, de la Moscova, unde au fost prezentate și dezbătute ultimele noutăți în chirurgia transplantului de cornee și în chirurgia cataractei, prin tehnologia FemtoLaser, cu ajutorul femtolaserului Ziemer Z8.

2017

Dr. Ozana Moraru și Dr. Mădălina Iliescu au participat în 27-28 Octombrie 2017 la Congresul Internațional al Societății Bulgare de Oftalmologie, ca invitați-speaker ai ESCRS Academy (Academia Societății Europene de Cataractă și Chirurgie Refractiva).

Dr. Ozana Moraru este de șase ani membru ales al Academiei, poziție din care a fost de multe ori invitată ca speaker să prezinte lucrări și cursuri pe diverse teme de chirurgie oculară, la mai multe congrese europene, est-europene și din Orientul apropiat.De data aceasta, cele trei lucrări au fost pe tema operațiilor cu cristaline artificiale torice și pe tema tehnologiei FemtoLaser în operația de cataractă, cu focusare pe cazurile complicate de cataractă. Sesiunea ESCRS Academy a durat patru ore și a fost moderată de două mari personalități ale oftalmologiei europene: Dr. David Spalton – Marea Britanie, președintele actual al ESCRS și Dr. Roberto Belucci – Italia, fostul președinte din mandatul trecut, al aceleiași Societăți.

O parte din colectivul de medici și asistente ale Clinicii Oculus au participat în zilele de 05-12 Octombrie 2017 la Congresul ESCRS (European Society of Cataract and Refractive Surgeons), care a avut loc anul acesta la Lisabona – Portugalia. Dr. Ozana și Cristian Moraru, Dr. Mădălina Iliescu, Dr. Mugur Frone si Dr. Elena Dumitrescu Albu au urmărit în special sesiunile dedicate operațiilor cu tehnologia FemtoLaser, operațiilor de transplante de cornee și cele din categoria chirurgie refractivă, fiind prezenți și la Cornea Days în cadrul Congresului EuCornea, dedicat patologiei corneene. În cadrul Congresului ESCRS Dr. Ozana Moraru a fost și speaker și moderator al unui simpozion pe tema cristalinelor multifocale cu focusare extinsă și a prezentat și o lucrare pe tema aberometriei intraoperatorii ORA în operația de cataractă. De asemenea, a fost solicitată și a realizat și un interviu video pe aceeași temă, pentru celebra revistă britanică „The Ophthalmologist”.

Doctorii Ozana și Cristian Moraru, împreună cu Dr. Mădălina Iliescu, au fost în zilele de 08-09 Iunie 2017 parte activă a unei întâlniri internaționale oftalmologice, la Barcelona, pe tema tehnologiei moderne în oftalmologie și aportului ei în chirurgia oculară. Medicii români au prezentat patru lucrări de sinteză, pe mai multe teme, printre care au fost și: evoluția practicii clinice și a calității serviciilor medicale oferite pacienților, odată cu dezvoltarea tehnologiei, precum și tema cristalinelor artificiale „premium”, torice și multifocale/trifocale. Dr. Ozana Moraru a fost și co-moderator al întregii sesiuni științifice, poziție din care s-au adresat întrebări și s-au provocat discuții și dezbateri, care au ținut aprins interesul celor aproape o sută de oftalmologi participanți, din patru țări europene.

Dr. Ozana și Cristian Moraru au participat în zilele de 24-25 mai 2017, în calitate de „Key Oppinion Leaders”, la o conferința pe tema cristalinelor artificiale cu focusare extinsă – EDOF (Extended Depth of Focus). Conferința a avut loc la Milano – Italia, in cadrul Congresului Internațional al Societății Italiene de Oftalmologie, și a avut invitați din Italia, Germania, Irlanda, Slovacia, Franța și România.

2016

Medicii Clinicii Oculus, Dr. Ozana Moraru și Dr. Cristian Moraru au participat în zilele de 11 și 12 Noiembrie 2016 la Congresul Societății Oftalmologice Cipriote, de la Limassol – Cipru, unde au fost invitați ca speakeri internaționali pentru două teme chirurgicale de mare interes: „Avantajele Tehnologiei FemtoLaser în operațiile dificile de cataractă” și „Dificultăți și posibile complicații intraoperatorii în operația de cataractă pe ochii cu dimensiuni și dioptrii extreme.

În perioada 28-30 Octombrie 2016, Dr. Ozana și Cristian Moraru au fost invitați, pentru al patrulea an consecutiv, la cel mai mare congres internațional de chirurgie oculară din Italia, Videocattarattarefrattiva 2016. În cadrul programului, doctorii Moraru au prezentat trei lucrări și filme video pe tema posibilelor incidente intraoperatorii și modalități de prevenire sau rezolvare a lor, precum și pe tema ultimului tip de cristalin artificial care permite pacientului cu cataractă să nu mai poarte ochelari după operație, nici la distanță, nici aproape (cristaline EDOF – Enhanced Depth of Focus). De asemenea, doctorii Moraru au fost invitați și să modereze la acest congres, mai multe sesiuni de prezentări științifice și sesiuni de chirurgie Live. În urmă cu un an, la ediția Videocattarattarefrattiva 2015, Clinica Oculus a fost gazda uneia din sesiunile de chirurgie Live ale acestui congres, transmise în direct la Milano, iar operațiile efectuate atunci de doctorii Moraru au fost apreciate pentru acuratețea lor și inovațiile de tehnică pe care le aduceau.

Dr. Ozana și Cristian Moraru, Mădălina Iliescu, Mugur Frone și Nicoleta Uțică, precum și un grup de asistente de la blocul operator și cabinete, au participat la Congresul ESCRS de la Copenhaga, 08 -15 Septembrie 2016. Dr. Moraru a fost invitată să susțină, în cadrul unui simpozion pe tema tehnologiei FemtoLaser, o prezentare a experienței proprii în cazurile dificile de cataractă cu FemtoLaserul. De asemenea, Dr. Moraru a prezentat o lucrare legată de tipurile de implantare a cristalinelor artificiale foldabile și a fost invitată să modereze o sesiune de lucrări științifice tip Free Papers. Dr. Mădălina Iliescu, de asemenea, a prezentat un studiu foarte amplu, realizat și cu ajutorul colegelor Dr. Alexandra Constantin și Dr. Cristina Cozma, pe tema Sindromului de opacifiere a capsulei posterioare cristaliniene la pacienții operați la Clinica Oculus în ultimii cinci ani.

05-07 Iunie 2016, Belgrad, Serbia – Dr. Ozana și Cristian Moraru au participat în aceste zile la Congresul Societății Sârbe de Oftalmologie, ca invitați ai Societății Sud-est Europene de Cataractă și Chirurgie refractivă, pentru a prezenta mai multe lucrări pe tema operațiilor dificile de segment anterior ocular.

10 – 15 Ianuarie 2016 – Dr. Mădălina Iliescu și Dr. Alexandra Constantin au participat în luna Ianuarie a acestui an la modulul de Chirurgie Oculo-plastică a ESASO (European School of Advanced Science in Ophthalmology), unde au audiat cursuri și prezentări științifice și au participat la sesiuni practice chirurgicale.

2015

Medicii Ozana Moraru, Cristian Moraru și Mădălina Iliescu au participat ca invitați la cel mai mare congres internațional de oftalmologie din Italia, Videocattarattarefrattiva, care a avut loc la Milano, în zilele 23-25 Octombrie. Implicarea medicilor români a fost dublă: în prima zi, ei au organizat și realizat la Clinica Oculus o sesiune de chirurgie Live, constând în patru operații de cataractă și chirurgie refractivă, transmise în direct la Milano, unde operațiile efectuate de Dr. Ozana și Cristian Moraru au fost urmărite de peste 800 de oftalmologi din Italia și din Europa. Operațiile au pus în evidență cele mai noi tehnici de operare a cataractei (prin facoemulsificare cu sistem de ghidaj tip GPS și prin tehnologia FemtoLaser), tehnici de implantare a cristalinelor artificiale (sistemul automat Autosert și sistemul pre-încărcat UltraSert), dar și cele mai noi tipuri de cristaline (multifocale, trifocale și torice), precum și rezolvarea cu ajutorul FemtoLaserului și a Laserului Excimer a unor cazuri complexe de vicii de refracție. În blocul operator, Dr. Mădălina Iliescu a fost moderator al discuțiilor, având corespondent în auditoriul de la Milano pe cunoscutul chirurg oftalmolog italian, Prof. Lucio Buratto, prin intermediul lor punându-se întrebări în direct asupra tehnicilor și pașilor operatori, la care chirurgii răspundeau tot în direct.
În cea de-a doua și a treia zi, cei trei medici români au fost prezenți chiar la congresul de la Milano, unde Dr. Ozana și Cristian Moraru au moderat mai multe sesiuni științifice și au prezentat cazuri clinice de operații dificile sau complicate și modalități de rezolvare.
La congres au mai fost invitați ca speakeri medici din Germania, Franta, Portugalia, Austria, Finlanda, Egipt, Olanda, Africa de Sud, Canada.

16 – 17 Octombrie 2015, Amsterdam Centurion Council Meeting
Doctorii Ozana și Cristian Moraru au fost invitați să participe la Amsterdam, în calitate de ‘Key Oppinion Leaders”, la o conferință-dezbatere pe tema unuia din cele mai noi și performante aparate de facoemulsificare la ora actuală, Centurion Council Meeting. Au fost prezenți la conferința șaisprezece dintre cei mai experimentați chirurgi de pol anterior ocular, din Europa (Germania, Italia, Spania, Portugalia, Olanda, Franta, Marea Britanie), dar și din Emiratele Arabe Unite, Turcia și Egipt. Cu această ocazie, Dr. Ozana Moraru a prezentat o lucrare și filme video pe tema folosirii cât mai înțelepte și puțin periculoase pentru ochi a energiei ultrasonice în timpul facoemulsificării, în cazurile dificile sau complicate de cataractă.

23 – 25 Septembrie 2015, Congresul Societății Sârbe de Oftalmologie
Doctorii Ozana si Cristian Moraru au participat în perioada 23 – 25 septembrie la Congresul Societății Sârbe de Oftalmologie, ca invitați din partea Academiei Societății Europene de Cataractă și Chirugie Refractivă (ESCRS Academy), ai cărei membri sunt de câțiva ani. În cadrul lucrărilor Academiei ESCRS, Dr. Ozana Moraru a prezentat, alături de numele cele mai sonore ale acestei societăți europene, din Marea Britanie, Irlanda, Italia, Belgia și Rusia, o lucrare exhaustivă pe tema operației de cataractă asociată cu astigmatism, prin folosirea tehnicii de ghidaj computerizat și prin tehnologia FemtoLaser.

4 – 9 Septembrie 2015, Congresul ESCRS Barcelona
La începutul lunii septembrie, Clinica Oculus a fost prezentă la Barcelona, la Congresul ESCRS (European Society of Cataract and Refractive Surgeons). Aici, Dr. Ozana Moraru a participat la ședințele Bordului ESCRS și Comitetului Educațional al ESCRS, a căror membră este, și împeună cu Dr. Cristian Moraru, la zilele Societății Europene de Cornee.
Doctorii Moraru au participat, în calitate de Key Oppinion Leaders, la simpozioane pe tema celor mai noi microscoape în chirurgia oftalmologică și pe tema sistemului computerizat de ghidaj tip GPS in operațiile de cataractă asociată cu astigmatism (ORA/Verion Advisory Board). Una din cele mai importante prezențe a fost la Simpozionul Infocus, la care, în fața a peste două mii de oftalmologi, Dr. Ozana Moraru a prezentat o lucrare pe tema tehnologiei de ultimă generație în cazurile complicate de cataractă asociată cu vicii de refracție. La fel de intens apreciată a fost și lucrarea “Hard nucleus – Hard times, Hard Choices”, realizată și prezentată de Dr. Ozana Moraru, în cadrul video-simpozionului “Getting into trouble? – how to deal with it and how not to…”, audiat de peste trei mii de oftalmologi din toate colțurile lumii. Tot la acest congres, Dr. Ozana Moraru a fost aleasă să susțină o sesiune de Wetlab, realizând operații demonstrative și de supraveghere pentru tinerii oftalmologi dornici să învețe primii pași în chirurgia cataractei. Tot tinerilor oftalmologi s-a adresat Dr. Ozana Moraru și în simpozionul Young Ophthalmoogists Program, unde a prezentat experiența proprie cu tehnicile cele mai noi de operații pe segmentul ocular anterior. În sesiunile de Free Papers, Oculus a fost prezent prin Dr. Alexandra Constantin, care a prezentat o lucrare-studiu pe tema oportunității și eficienței operației de extragere a cristalinului la pacienții cu diverse tipuri de glaucom.
Tot în sesiunea Free Papers, Dr. Mădălina Iliescu a fost aplaudată la prezentarea experienței Oculus în implantarea de cristaline artificiale torice la pacienții cu cataractă și astigmatism asociat, folosind sistemul de ghidaj computerizat Verion, iar Dr. Ozana Moraru a prezentat un studiu comparativ al operației cataractei hipermature albe, prin tehnologia FemtoLaser și folosind ultrasunete.

Dr. Cristian Moraru a participat in zilele de 27-28 Iunie 2015 la o conferință în cadru restrâns pe tema microscoapelor chirurgicale în oftalmologie, „Alcon Microscope Advisory Meeting”. Conferința a avut loc la Paris și a întrunit un număr de șaisprezece specialiști chirurgi oftalmologi din Europa, fiind susținută de specialiști americani și structurată pe prezentări ppt, workshopuri și discuții libere. Caracteristicile, calitățile și performanțele microscopului operator sunt foarte importante pentru un chirurg oftalmolog, de aceea există în lume un focus mare pe dezvoltarea acestui domeniu tehnic din medicină.

Doctorii Ozana și Cristian Moraru au participat în zilele de 13-17 mai la cel mai mare congres internațional din Grecia, Pan-Hellenic Congress, aflat la a 48-a ediție, în Aldemar, Grecia. Aici, doctorii Moraru au fost invitați să susțină în cadrul unui simpozion prezentări pe tema complicațiilor intraoperatorii în chirurgia cataractei – modalități de prevenire, de recunoaștere și de tratare.”

O prezență recentă la conferințe internaționale a fost in 4 aprilie 2015, la Plovdiv – Bulgaria, unde Oculus a fost reprezentat de Dr. Ozana Moraru și Dr. Mădălina Iliescu. Cu ocazia achiziționării primului FemtoLaser și în Bulgaria, Dr.Ozana Moraru a fost invitată să-și prezinte experiența Oculus din ultimii doi ani cu această noua tehnologie, în special în cazurile dificile de cataractă.

Dr. Ozana și Cristian Moraru s-au aflat în săptămâna 30 martie – 3 aprilie 2015 în Italia, la Veneția și la Forli, în vizită la cea mai mare clinică de transplante de cornee din această țară și una din cele mai importante din Europa, în afecțiuni corneene, condusă de Prof. Massimo Busin. Au fost zile extrem de încărcate în consultații efectuate pacienților cu diverse afecțiuni corneene, urmate de numeroase operații de transplant de cornee cu cele mai noi și interesante tehnologii. La sfârșitul perioadei de ședere în Italia, dr. Moraru au vizitat și Banca de cornee din Veneția, unde, în urma întâlnirii cu directorul prestigioasei instituții, au pus bazele unei colaborari pentru furnizarea în ritm cât mai bun, către Oculus, a țesutului corneen pentru transplante (grefoane donor).

Doctorii Ozana și Cristian Moraru au participat în perioada 26-28 martie 2015, la Madrid – Spania, la o conferință internațională pe tema cercetării științifice în oftalmologie, a studiilor clinice și implementării lor în practică, în concordanță cu normele internaționale, stipulate prin Declarația de la Helsinki.Au fost două zile de dezbateri intense pe această temă, cu prezentări teoretice, sesiuni practice si workshopuri, coordonate de specialiști din Germania, Franța și Italia, la conferință participând oftalmologi din nu mai puțin de douăspezece țări: Egipt, Franța, Grecia, Germania, Italia, Marea Britanie, Olanda, Portugalia, Polonia, Spania, Suedia și, bineînțeles, România. Clinica Oculus are o experiență de peste cincisprezece ani în derularea studiilor clinice internaționale în domeniul oftalmologiei, în sub-specialități precum: tratamentul glaucomului, cristalinele artificiale asferice și torice, tratamentul retinopatiei diabetice și degenerescenței maculare, iar anul 2015 se anunță a fi pentru Oculus un an bogat în cercetare științifică, în special pe activitatea chirurgicală.

Colegele noastre, Dr. Mădălina Iliescu și Dr. Lilia Volontir, au participat la Frankfurt – Germania, în zilele de 23 – 25 martie 2015, la o conferință și cursuri pe tema lentilelor de contact, unde s-au prezentat cele mai noi tipuri de lentile, inclusiv torice și multifocale, pentru pacienți cu astigmatism asociat miopiei sau hipermetropiei, respectiv pentru pacienți prezbiți.

În 12-13 martie 2015, Dr. Ozana și Cristian Moraru s-au aflat la Barcelona – Spania, unde au participat la întrunirea ORA Advisory Board, unde, într-un cadru restrâns, de aproximativ douăzeci de chirurgi oftalmologi din Europa și SUA, numiți „Key Opinion Leaders”, a fost prezentată cea mai nouă tehnologie pentru operația de cataractă la pacienții care au asociat astigmatism. Sistemul este lansat pe piața oftalmologică din SUA, dar încă nu și în Europa.

Cea mai recentă prezență Oculus peste hotare a fost la Congresul de iarna al ESCRS, din Istanbul, Turcia, in perioada 18 – 22 februarie. Reprezentanții Oculus au fost: Dr. Nicoleta Uțica, Dr. Mirabela Ciucă, Dr. Ozana și Cristian Moraru, aceștia din urmă fiind invitați să susțină ca instructori o sesiune de Wetlab – sesiune de operații demonstrative pentru tinerii chirurgi începători.

Anul 2015 a debutat încă din luna ianuarie cu participarea Dr. Ozana și Cristian Moraru la cea mai mare întrunire a oftalmologilor din Israel,Congresul Internațional al Societății Israeliene de Oftalmologie, în Eilat, Israel, 05-08 ianuarie 2015. Aici doctorii români au susținut două sesiuni de simpozioane, unul pe tema utilizării cristalinelor multifocale în cazurile de cataractă și în vicii de refracție, altul pe tema sistemului de ghidaj tip GPS la pacienții cu astigmatism asociat cataractei – cu acest prilej, având loc și lansarea în Israel, de către Dr. Moraru, a acestei noi tehnologii.

2014

Medicii Oculus, Dr. Ozana Moraru, Dr. Cristian Moraru, Dr. Mădălina Iliescu și As. Alina Gordan au fost prezenți la cel de-al doilea Congres Internațional FemtoLaser, de la Budapesta. Partea științifică a zilei a culminat cu simpozionul la care Dr. Ozana Moraru a fost invitată să prezinte propriile tehnici în folosirea Femtolaserului și a tehnicii FLACS în cazurile cele mai dificile de cataractă. Tot în cadrul acestui congres a avut loc și o sesiune de chirurgie Live, în care Dr. Moraru a susținut o operație demonstrativă cu noua tehnologie, FemtoLaser și sistemul de ghidaj tip GPS în operația de cataractă.

Doctorii Ozana şi Cristian Moraru au participat zilele trecute la Milano la cel mai mare congres internaţional de Oftalmologie al Italiei, „Videocatarattarefrattiva 2014”, unde au fost invitaţi pentru a susţine ca moderatori sesiunile de chirurgie live din cadrul congresului şi pentru a prezenta propriile tehnici de rezolvare chirurgicală a traumatismelor oculare şi a cataractei traumatice. Lucrările şi prezentările video ale operaţiilor efectuate de Dr. Moraru au fost intens aplaudate şi apreciate de peste 700 de participanţi la congres, sesiunile dovedindu-se a fi extrem de atent urmărite, interactive şi intens dezbătute de aceştia.
În cea de-a patra zi de şedere la Milano, a urmat o altă conferinţă, „Centurion Council Meeting”, la care au participat 14 din cei mai apreciaţi chirurgi oftalmologi din Europa, unde doctorii Moraru au fost invitaţi să prezinte doua lucrări pe tema celor mai noi tehnologii în chirurgia polului anterior ocular, în calitatea lor recunoscută de „Key opinion leader” europeni pe acest segment chirugical.

În perioada 10-17 septembrie Oculus a fost prezent la cel mai mare congres european de oftalmologie, Congresul Societății Europene de Cataractă și Chirurgie Refractivă (ESCRS), care în acest an s-a desfășurat la Londra, împreună și cu congresele societăților similare de Retină și de Cornee, respectiv, EuRetina si EuCornea.
Au fost prezenți acolo Dr. Cristian Moraru, Dr. Ozana Moraru, Dr. Mugur Frone, Dr. Madalina Iliescu, Dr. Alexandra Constantin si Dr. Lilia Volontir, dar și două asistente medicale, As. Gina Apostol și Alina Gordan, care au participat la secțiunea de asistente medicale în oftalmologie. Prezența Oculus a fost una din cele mai bine evidențiate în rândul celor peste 25 de țări din întreaga Europă și din lume (SUA, Australia, Brazilia, Japonia, Siria, etc), prin participările Dr. Ozana si Dr. Cristian Moraru ca prezentatori sau moderatori la nu mai puțin de cinci simpozioane și sesiuni de lucrări științifice. Dr. Ozana Moraru a fost prezentă și la ședințele Bordului ESCRS și al Comitetului Educațional al ESCRS, al căror membru este de patru ani. Tematica lucrărilor științifice și a simpozioanelor în care a prezentat sau a moderat Dr. Moraru a fost legată de operația de cataractă cu Femtolaserul, tehnologia tip Verion, cazuri complicate în chirurgia cataractei, surprizele, complicațiile și situațiile limită intraoperatorii în chirurgia cataractei sau refractivă. Dr. Madalina Iliescu a prezentat, de asemenea, în sesiunea de Free Papers, o lucrare care a fost dezbatută și apreciată, pe tema Cristalinelor artificiale torice și a sistemului de ghidaj tip GPS Verion.

20 – 22 Mai 2014
În urma aprecierilor din ultimii ani ale colegilor din străinătate la adresa colectivului de medici Oculus, Dr.Ozana Moraru a fost invitată să susțină, din nou, o lucrare pe tema celei mai moderne tehnici de operare a cataractei, tehnologia „Cataract Refractive Suite”, de data asta la Birmingham – Anglia, în cadrul Congresului Anual al Royal College of Ophthalmologists din Marea Britanie. Prezentarea Dr. Moraru s-a bucurat de numeroase aprecieri, fiind urmată și de o multitudine de întrebări, datorită interesului suscitat.

09 – 10 Mai 2014
Doctorii Ozana si Cristian Moraru, împreună cu Dr. Mădălina Iliescu si As. Adina Enache, au participat la Simpozionul „Innovations Days” din Barcelona – Spania. Aici, Dr. Ozana Morau a fost invitată să prezinte noua tehnologie în operația de cataractă asociată cu astigmatism, prin FemtoLaser și sistem de ghidaj digital Verion. Operatțiile demonstrative, transmise în sistem Live în fața unui auditoriu de câteva sute de persoane din întreaga Europă, au avut loc la Clinica Microchirurgica Ocular din Barcelona, la această sesiune participând și alți patru doctori din Italia, Spania, Germania și Olanda. Operația Dr.Ozana Moraru a fost selectată pentru a fi transmisă tot LIVE la Congresul Internațional Anual al Societății Franceze de Oftalmologie, care se desfășura în acelasi timp la Paris.

07 – 8 Mai 2014
Dr. Ozana Moraru a fost invitată să susțină două cursuri în cadrul sesiunii din acest an a ESASO (European School of Advanced Science in Ophthalmology), pe tema chirurgiei cataractei cu FemtoLaser, sesiune care a avut loc în Barcelona – Spania. Publicul a fost selectat dintre tinerii oftalmologi din zece țări, tineri aflați în proces de învățare a procedurilor chirurgicale și de câștigare a experienței practice, atât prin cursuri teoretice, cât și prin sesiuni practice de operații (wet-lab-uri).

31 Martie – 8 Aprilie 2014
Dr. Ozana și Cristian Moraru au participat la Congresul Internațional de Oftalmologie, care a avut loc anul acesta la Tokio – Japonia. La acest congres au făcut schimb de experiență cu colegii de pe mai multe meridiane, în special pe tema chirurgiei refractive și au participat la Simpozioane având ca temă tehnologia actuală în operațiile de glaucom.

9-12 Martie 2014
Dr. Ozana și Cristian Moraru au fost prezenți ca invitați la Congresul Național al Societății Oftalmologilor din Africa de Sud (OSSA) – Johannesburg, Africa de Sud, unde, pe parcursul a două ore de prezentări ppt și video, și-au împărtășit experiența din domeniul celei mai noi tehnologii mondiale în chirurgia cataractei. Congresul s-a desfășurat într-un cadru natural foarte frumos, sub-montan, și a întrunit prezența a peste 800 de oftalmologi sud-africani și din alte peste 10 țări africane și europene. Prezentările doctorilor Moraru au fost extrem de apreciate și au suscitat numeroase întrebări și interese din partea celor prezenți.

20-23 Februarie 2014
Doctorii Moraru au fost invitați să participe la Congresul Societății Elene de Cataractă și Implantologie Oculară, Atena – Grecia, unde au prezentat și susținut un Simpozion pe tema ultimelor tehnologii în operațiile de pol anterior ocular, iar Dr.Ozana Moraru a realizat și o operație demonstrativă cu aceste noi tehnologii, în cadrul unei sesiuni de chirurgie Live, evoluția ei în fața microscopului operator fiind extrem de apreciată, cu atât mai mult cu cât cazul selectat pentru această operație a fost extrem de dificil.

13-15 Februarie 2014
La Congresul de Iarnă al ESCRS (Winter ESCRS Meeting), cea mai importantă întrunire a oftalmo-chirurgilor europeni în sezonul de iarnă, congres care, în acest an, a avut loc la Ljubljana – Slovenia, Dr.Ozana Moraru a fost invitată să modereze și să coordoneze simpozionul pe tema ultimei tehnologii de operare a cataractei, tehnologia FemtoLaser și a sistemului de ghidare computerizată a întregii intervenții chirurgicale. Pe lângă prezentarea susținută de Dr. Moraru, au mai prezentat alți patru renumiți chirurgi din Germania, Italia, Olanda și Suedia experiența lor cu noua tehnologie. Tot la acest congres au avut loc și ședințele Boardului ESCRS și ale Comitetelor ESCRS, în care Dr. Ozana Moraru era membru deplin încă din ianuarie 2011, mandate care i-au fost prelungite cu încă doi ani cu această ocazie. Tot acum, Dr. Ozana Moraru a fost propusă și aleasă membru al Academiei ESCRS, entitate educațională recent înființată în cadrul Societății Europene de Cataractă și Chirurgie Refractivă.

2013

Colectivul de medici oftalmologi de la Oculus a fost prezent în zilele de 03-10 octombrie 2013 la cea mai mare întâlnire internațională anuală de specialitate, Congresul Societății Europene de Cataractă și Chirurgie Refractivă (ESCRS), de la Amsterdam – Olanda. Este cea mai importantă întâlnire din Europa a oftalmo-chirurgilor veniți din toate colțurile lumii, întâlnire la care Dr. Ozana Moraru a fost invitată să prezinte operații demonstrative în cadrul sesiunii de chirurgie Live – ocazie cu care a fost lansat un complex de aparate, unic în lume, de coordonare prin sistem GPS a datelor și măsurătorilor pacientului înainte de operația de cataractă și de transfer direct în microscopul operator și în apartul Femtolaser cu care se realizează operația. Clinica Oculus se mândrește cu faptul că acest sistem a fost implementat numai în șapte centre din lume, invitate să-l cunoască și să-l folosească: patru clinici în SUA, unul în Franța, unul în Olanda și, nu în ultimul rând, unul în România, la Clinica Oculus. Tot pe tema acestor noutăți absolute, Dr. Ozana Moraru a fost invitată de către Societatea Oftalmologilor din Australia și Noua Zeelanda, precum și de către Societatea oftalmo-chirurgilor din Federația Rusă, să prezinte simpozioane și filme video demonstrative, urmate de sesiuni de demonstrații practice (wet-lab). Nu au lipsit nici ședintele bianuale ale Boardului ESCRS și ale Comitetelor ESCRS (inclusiv Comitetul Educațional), unde Dr. Ozana Moraru este membră din ianuarie 2011, și unde s-au dezbătut, printre altele, și posibilitățile de susținere a tinerilor oftalomologi din diverse țări europene, prin burse de merit și prin programe speciale dedicate lor.
Tot la acest congres, Dr. Madalina Iliescu a prezentat două lucrări, pe tema Cristalinelor Artificiale Torice și pe tema operației de Facoemulsificare prin tehnica MICS biaxial.

În zilele de 12-14 septembrie 2013, Dr.Ozana Moraru a prezentat la Praga, în cadrul Celei de a doua Conferințe EURMEA, două lucrări de sinteză cu filme video, legate de apariția unui nou aparat de facoemulsificare și a sistemului inovator, unic în lume (Verion), de colectare și proiectare directă în microscopul operator a datelor și măsuratorilor pacientului înainte de operația de cataractă. Ambele lucrări au scos în evidență folosirea tehnologiei computerizate în chirurgia oculară, în scopul creșterii siguranței și obținerii celor mai precise rezultate în operațiile oculare.

În perioada 5-7 septembrie 2013, Oculus a fost organizatoarea celei de-a doua Conferințe Naționale a Societății Române de Cataractă și Chirurgie Refractivă, care a avut loc în București și la care colectivul Oculus a fost prezent ca gazdă și organizator prin două sesiuni de chirurgie Live pe segment ocular anterior. Cu această ocazie, Dr. Ozana și Crstian Moraru, împreună cu Prof. John Kanellopoulos (New York University Medical School, LaserVision Eye Institute-Athens) și Prof. Zoltan Nagy (Semmelweiss University Budapest) au operat mai mulți pacienți prin cele mai moderne tehnici de chirurgie a cataractei, operația prin ultra-microincizie și operația cu FemtoLaser, cu implantare de cristalin artificial prin sistemul automat de implantare, Autosert.
Medicii Oculus au fost prezenți și la Sesiunile de lucrări și Simpozioane prin prezentări de sinteză și cazuri clinice din domeniul chirugiei cataractei, transplantului de cornee și chirurgiei refractive.

20-23 iunie 2013 – Dr. Ozana și Cristian Moraru au fost prezenți la primul Congres european de chirurgie FemtoLaser, la Verona – Italia. Au fost prezentate aici câteva operații Live cu FemtoLaserul și sesiuni de comunicări pe tema FemtoLaserul în chirurgia refractivă și în chirurgia cataractei.

Doctorii Ozana și Cristian Moraru au participat în perioada 6-8 iunie 2013 la Conferința „Cutting Edge”, de la Montpellier – Franța, unde au fost prezentate progresele în cea mai modernă tehnică de operare a cataractei, tehnica FemtoLaser, precum și cel mai modern tip de cristalin artificial, folosit pe microincizie de 1,2 mm. Tot aici au participat și și-au prezentat propria experiență și la sesiuni de aplicații practice de chirurgie vitreo-retiniană, chirurgie FemtoLaser, dar și a managementului medical și a comunicării în domeniul științific medical.

Doctorii Ozana și Cristian Moraru, dr. Mugur Frone și dr. Mădălina Iliescu au participat la a patra Conferință Internațională MICS (Microincisional Cataract Surgery), la jumătatea lunii mai 2013, în Poiana Brașov. Doctorii Clinicii Oculus au prezentat 4 lucrări în simpozioane, pe următoarele teme:
– Operația de facoemulsificare în cazurile cele mai dificile de cataractă pe microincizie de 1,6 mm
– Cristalinul artificial toric în tratarea astigmatismului asociat cataractei
– Cristalinele artificiale asferice și calitatea vederii după operație
– Comparație între mai multe aparate de facoemulsificare, din punct de vedere al performanței și siguranței operatorii în cazurile dificile de cataractă.

La inceputul lunii martie, doctorii Ozana și Cristian Moraru au participat la al 27-lea Congres international al Societatii Elene de Cataractă si Chirurgie Refractivă, eveniment de mare anvergură în lumea medicală, care a avut loc la Atena. Au fost 950 de participanți, printre care, pe lângă colegi din Grecia, și chirurgi oftalmologi din Italia, Germania, Arabia Saudită, Spania, Turcia si noi din Romania. Dr. Ozana Moraru a prezentat tehnica de operare a cataractei foarte avansate prin microincizie (MICS), tehnică ce asigură un risc minim de infecție intra-operatorie, dar și o cicatrizare și vindecare extrem de rapidă a operației.

Anul 2013 a debutat prin participarea Dr. Ozana și Cristian Moraru la Congresul de iarnă al ESCRS, de la Varșovia – februarie 2013, unde, pe lângă participarea la ședințele bordului ESCRS și ale Comitetului Educațional al ESCRS, Dr. Ozana Moraru a fost invitată să prezinte în cadrul simpozionului „Managing astigmatism in cataract patients” lucrarea intitulată: „EnVista Toric IOL – Insights from early experience”.

2012

În această toamnă, medicii Clinicii Oculus au participat la mai multe congrese şi întâlniri internaționale, unde au fost prezentate cele mai noi tehnici în chirurgia segmentului anterior ocular.

Octombrie 2012 – Conferința ESASO (European School for Advanced Science in Ophthalmology) de la Lugano, Elvetia

Septembrie 2012 – Congresul ESCRS (European Society of Cataract and Refractive Surgery) de la Milano, unde a fost prezent întreg colectivul de medici Oculus; Dr. Ozana Moraru a prezentat în cadrul unui simpozion pe tema celor mai moderne substanțe vâscoelastice folosite în operația de cataractă, lucrarea intitulată „Ophthalmic vascosurgical devices in the real live – translation to the Operating Room”.

Septembrie 2012 – Congresul Societății Române de Oftalmologie, în colaborare cu Congresul Societății Mării Negre. La acesta din urmă, Clinica Oculus, prin doctorii Ozana Moraru, ca operator şi Cristian Moraru, ca moderator, a participat la duplexul București-Atena, unde s-a desfăşurat o sesiune de chirurgie Live, cu cele mai noi tehnici de operare a cataractei şi a afecțiunilor retiniene. Duplexul Atena – Sinaia a facilitat comunicarea între colectivele de chirurgi oftalmologi români şi invitaţii europeni ai congresului de la Atena, devenind o plaformă a celor mai reputați oftalmologi din zona Mării Negre şi a celor mai recente evoluţii din domeniul chirurgiei cataractei, chirurgiei vitreo-retiniene şi a chirurgiei presbiopiei.

Iunie 2012 – Dr. Ozana și Cristian Moraru au fost invitați la Conferința „Cutting edge in cataract surgery”, în Istanbul – Turcia, unde au prezentat cea mai nouă tehnică de facoemulsificare, pe microincizie -1,6 mm.

Mai 2012 – Dr. Ozana și Cristian Moraru au fost prezenți la Conferința pe teme de chirurgie refractivă de la Limassol -Cipru, unde s-au prezentat cele mai noi tehnici de operare a viciilor de refracție cu Laserul Excimer, dar și de abordare a presbiopiei cu Laserul cu Femtosecundă.

Aprilie 2012, Chicago: Chirurgii clinicii Oculus, Ozana și Cristian Moraru, au participat în calitate de invitați, la Congresul anual al ASCRS (American Society of Cataract and Refractive Sugery), de la Chicago – SUA. Noutățile de interes pentru echipa română au fost: operația de cross-linking pentru degenerescențe corneene, noutățile tehnice în transplantul de cornee, operația de cataractă cu ajutorul laserului cu femtosecundă, tehnici moderne de operare a glaucomului.

2006-2011

Moscova, 16 noiembrie 2011– O echipă de chirurgi oftalmologi români formată din dr. Cristian și Ozana Moraru, de la Clinica Oculus, a fost invitată să susţină o sesiune de prezentări ştiinţifice în cadrul celui mai mare congres oftalmologic internațional din Rusia, desfășurat săptămâna trecută. Contribuţia ştiinţifică a specialiștilor români a constituit unul dintre reperele de valoare ale evenimentului de la Moscova. Congresul a fost organizat și găzduit de Clinica Feodorov, cel mai mare complex universitar și chirurgical pentru oftalmologie din lume. Aflat la a 20-a ediție, congresul a avut ca temă noutățile de ultimă oră în chirurgia cataractei și refractivă și a reunit participanți cu renume și palmares în domeniu din Rusia, SUA, Germania, Polonia, Franța, China, Coreea de Sud, Finlanda, Suedia, Brazilia, Scoția și România. Dr. Ozana Moraru, primul doctor oftalmolog român în Comitetul Director al ECSRS (European Cataract and Refractive Surgery), a susținut o sesiune de chirurgie live și prezentări de lucrări. Contribuția d-nei Moraru a constat în prezentarea a două lucrări: una pe tema celei mai moderne tehnici de facoemulsificare – „Microincisional cataract surgery” (MICS), pe o incizie de sub 1,6 mm, în cazurile cele mai dificile și complexe de cataractă (titlul lucrării: „1,6 mm phaco- technique in most complicated cataract cases”). Cea de a doua temă abordată a tratat cele mai moderne tipuri de cristaline artificiale, cele folosite în tehnica MICS și rezultatele lor funcționale. De asemenea, d-na doctor Moraru a efectuat două operații de cataractă prin tehnica MICS, în sistem Live – menite să demonstreze practic această tehnică și caracteristicile sale, expusă mai întâi în teorie, prin lucrarea prezentată anterior, apoi prin diapozitive și filme video.

În perioada 16-21 septembrie 2011, întreaga echipă a Clinicii Oculus a participat la Congresul ESCRS (European Cataract and Refractive Surgery) de la Viena – Austria, revenind în țară cu o performanță în premieră pentru medicina românească. Dr. Ozana Moraru, chirurg oftalmolog, a fost propusă pentru a face parte din Comitetul director al ESCRS, fiind prima dată când un specialist român este nominalizat pentru o funcție atât de înaltă în oftalmologia mondială. Manifestare științifică de mare prestigiu a oftalmologiei mondiale dedicată chirurgiei refractive și a cataractei, care are loc în fiecare an în luna septembrie, în diferite orașe ale Europei, Congresul de la Viena a avut ca invitat anul acesta întregul colectiv de medici ai Clinicii Oculus, inclusiv personalul de asistență medicală. Dr. Ozana Moraru a fost moderator și comentator în cea mai importantă secțiune a Congresului, sesiunea de Chirurgie LIVE – sâmbătă, 17 septembrie 2011. În cadrul acestei sesiuni au fost prezentate cele mai noi instrumente de facilitare a operației de cataractă prin facoemulsificare în sistem torsional. Tot în această sesiune LIVE, elementul de noutate l-a constituit tratamentul viitorului pentru cataractă – Laserul Femtosecond. Ceilalți medici ai Oculus au luat parte la cursuri și sesiuni practice de chirurgie, participarea lor la acest Congres continuând tradiția Oculus de a susține participarea medicilor săi la întâlnirile cu cel mai înalt grad de profesionalism și preocuparea pentru pregătirea lor continuă.

Doctorii Ozana şi Cristian Moraru au fost invitați să susţină o sesiune de lucrări ştiinţifice, în Jeddah – Arabia Saudită, în cadrul Conferinţei „Highlights in Ophthalmology” – o tradiţională şi influentă conferinţă a lumii oftalmologice arabe. La conferinţă au participat oftalmologi din Arabia Saudită, Egipt, Yemen, India, Pakistan, Siria, cei doi chirurgi oftalmologi români fiind singurii invitaţi din Europa la acest eveniment de referinţă ştiinţifică. Temele dezbătute de cei doi chirurgi români au vizat evoluţiile de ultimă oră în domeniul chirurgiei cataractei şi al chirurgiei refractive, precum: facoemulsificarea în cazurile cele mai complicate, lentilele refractive Artisan în miopia avansată, chirurgia transplantului de cornee si a cataractei la ochii cu transplant de cornee, noi direcţii în chirurgia cataractei prin micro-incizie etc.

Turcia a găzduit în octombrie 2010, la Istanbul, conferința internațională „Calitatea în chirurgia cataractei si chirurgia refractivă. O schimbare de paradigmă”, eveniment medical de talie mondială, care a reunit aproximativ 400 de specialiști din douăsprezece țări ale lumii cu mare tradiție în domeniul oftalmologiei, printre care Franța, Germania, Italia, Marea Britanie, Spania, Turcia, Rusia, SUA, precum și România. România a fost reprezentată de către dr. Ozana Moraru, care a prezentat două lucrări originale, de referință pentru contribuția practicii românesti la dezvoltarea chirurgiei oftalmologice mondiale: „Experiența proprie în implantarea Șunt-ului Ex-Press in operația de glaucom” a inclus prezentarea unor video-operații complexe, care presupun rezolvarea a trei afecțiuni oculare – cataracta cu astigmatism mare si glaucom avansat – într-o singură operație combinată, accentul fiind pus pe folosirea unui implant în operația de glaucom, tehnologie de ultimă oră la nivel mondial. În cadrul celei de a doua lucrări, „Perle si trucuri în operația de cataractă”, dr. Ozana Moraru a prezentat tehnica si parametrii proprii pentru operația de facoemulsificare în toate tipurile de cataractă întâlnite în practica curentă.

Congresul ESCRS a avut loc la Paris, in luna septembrie 2010, aici participând, alături de Dr. Ozana și Cristian Moraru, alți oftalmologi ai clinicii: Dr. Mugur Frone, Dr. Corina Staicu, precum și specialistul în retină al clinicii, Dr. Simona Lica, aceasta din urmă luând parte la lucrările Congresului Euretina, care a avut loc tot la Paris, câteva zile înaintea ESCRS. Dr. Ozana Moraru a fost invitată ca moderator al binecunoscutei sesiuni de chirurgie LIVE, precum și să prezinte o lucrare despre micile „trucuri” în chirurgia cataractei – lucrarea s-a numit: „Pearls and how to manage soft and hard nuclei”. Dr. Cristian Moraru a fost, de asemenea, invitat să prezinte în cadrul unui simpozion despre cazuri dificile de cataractă, o lucrare amplă care s-a numit: „Phacoemulsification in patients with radial keratotomies”, lucrare extrem de bine primită de catre publicul auditor.

În aprilie 2010, in Boston – SUA, a avut loc Congresul ASCRS, unde delegația Oculus a fost reprezentată de Dr. Ozana si Cristian Moraru, și Dr. Mugur Frone.

În martie 2010 Dr. Ozana si Cristian Moraru au fost invitați să prezinte, în cadrul celei de-a treia sesiuni anuale a „Infinity Council Meeting” (Madrid – Spania), experiența lor în tehnicile moderne de operare a cataractei, problemele întâlnite în cazurile mai dificile și modalități de rezolvare a acestora.

În Septembrie 2009, Dr. Ozana Moraru a fost invitată să participe la Congresul european de cataractă și chirurgie refractivă ESCRS, care a avut loc la Barcelona – Spania. Dr. Ozana Moraru a fost unul din cei cinci chirurgi de talie mondială invitați la sesiunea de Chirurgie Live, în care s-au realizat operații de cataractă după cele mai noi standarde, transmise în direct în Auditorium, operațiile fiind vizionate de peste 4.000 de participanți, specialiști din întreaga lume. Delegația Oculus a fost reprezentată de aproape toți oftalmologii Clinicii, precum și de o mare parte din asistente.

În Martie 2009, Dr. Ozana și Cristian Moraru au participat la reuniunea anuală a experților mondiali în perfecționarea tehnicii operatorii și a operațiilor de cataractă, la Nisa – Franța, iar mai târziu, în mai 2009, tot în Nisa, la Congresul anual al specialiștilor de retină, Euretina 2009.

Septembrie 2008 a debutat cu Congresul ESCRS de la Berlin, unde Clinica Oculus a fost reprezentată de Dr. Ozana și Cristian Moraru (care au fost prezentatori în panelul sesiunii de chirurgie LIVE).

La începutul lunii mai 2008, Dr.Ozana și Cristian Moraru au participat la o nouă sesiune de chirurgie LIVE, la Sofia – Bulgaria, unde au efectuat mai multe operații de cataractă cu cele mai noi tehnici și au fost moderatorii unei mese rotunde pe tema ultimelor tipuri de cristaline artificiale lansate pe plan mondial.

Luna aprilie 2008 a fost marcată de participarea a trei doctori din Clinica Oculus (Dr. Ozana Moraru, Dr. Cristian Moraru, Dr. Mugur Frone) la Congresul Societății Americane de Cataractă și Chirurgie Refractivă – Chicago, U.S.A., unde au fost prezentate cele mai noi achiziții în domeniul chirurgiei cataractei și refractive.

În martie 2008, Dr. Ozana Moraru și Dr. Cristian Moraru au fost invitați la Conferința „Infiniti Council Meeting” de la Londra – Marea Britanie, alături de alți zece experți internaționali, cu tema chirurgia cataractei pe sistemul Torsional. În acest cadru restrâns, fiecare din cei 10 chirurgi și-a prezentat propria experiența în domeniu, după care s-a elaborat un ghid care să vină în ajutorul chirurgilor oftalmologi pentru obținerea celor mai bune rezultate cu această tehnică.

La începutul lui 2008, o dată cu susținerea unei noi sesiuni de chirurgie LIVE în Clinica Oculus, la care s-au efectuat zece operații de chirurgie a cataractei de către Dr.Cristian Moraru, Dr.Ozana Moraru și alți trei chirurgi renumiți din Europa, s-a lansat pentru prima oară în România un nou și sofisticat aparat de facoemulsificare, Stellaris – Bausch&Lomb, ce permite operația de cataractă pe incizie de 1,5 mm în condiții de maximă siguranță pentru evoluția intra și postoperatorie.

Ca o continuitate a succesului înregistrat la sesiunile de chirurgie LIVE din țară și din străinătate, Dr. Ozana Moraru a fost invitată și a participat si la Congresul Societății Europene de Cataractă și Chirurgie Refractivă – Stockholm, Suedia – în septembrie 2007, tot la o sesiune de intervenții chirurgicale în direct, având un auditoriu de peste 2.000 de oftalmologi din întreaga lume.

În mai 2007, Dr. Ozana Moraru a participat în Italia, la Universitatea din Verona – Italia, la o sesiune internațională de chirurgie LIVE, unde, alături de cei mai renumiți chirurgi la nivel mondial, a prezentat lucrări științifice și a operat în direct câteva cazuri de cataractă, în fața unui auditoriu de aproximativ cinci sute de oftalmologi din întreaga Europă. Invitația a venit ca urmare a succesului profesional de care Dr. Ozana Moraru s-a bucurat cu un an înainte, când , cu ocazia unei sesiuni similare de chirurgie LIVE la Universitatea din Siena – Italia, în anul 2006, unde a efectuat în direct câteva operații de cataractă prin noua tehnologie Ozil-Torsional.

În aprilie 2007, Dr. Cristian Moraru a participat la Frankfurt – Germania la simpozionul internațional cu tema: „Cristalinele multifocale Restor”, unde a prezentat o lucrare ce sintetizează experiența clinicii OCULUS în folosirea acestui tip de cristalin în cazuri speciale de cataractă și chirurgie refractivă.

În aprilie 2007, ca urmare a excelentei primiri de care s-au bucurat lucrările prezentate la Congresul Societății Europene de Cataractă și Chirurgie Refractivă (ESCRS) de la Londra, septembrie 2006 – Dr. Ozana Moraru a fost invitată și în 2007 la cel mai important Congres de Cataractă și Chirurgie Refractivă din Statele Unite ale Americii (ASCRS), la San Diego, să prezinte experiența personală în cazurile foarte dificile de operații de cataractă.

În septembrie 2006 Dr. Ozana Moraru a fost invitată să prezinte la Congresul ESCRS de la Londra – Marea Britanie experiența sa și tehnicile proprii în tratamentul chirurgical al celor mai dificile cazuri de operații pe segment anterior ocular.

Mai 2006 – Dr.Ozana Moraru a fost invitată să prezinte, alături de alți patru chirurgi internaționali renumiți, două operații în sistem live, în cadrul Congresului susținut de Universitatea din Siena – Italia. Cu această ocazie, a fost singurul chirurg care a demonstrat tehnica de operare pe incizie mică, de 2,2 mm.