Traumatisme oculare

Loviturile la ochi sau în jurul acestora reprezintă cel mai grav incident care se poate întâmpla ochilor sănătoși.

Traumatismele oculare și/sau perioculare pot merge de la simple eroziuni corneene superficiale (de exemplu: zgârieturi cu unghia, sau cu o foaie de hârtie, sau cu un alt corp ascuțit), la fixarea unui corp străin pe suprafața oculară (de exemplu: sărirea pe cornee a unui șpan metalic de la lucrul cu polizorul, multipli corpi străini corneeni și subconjunctivali de la o explozie), până la tăierea ochiului cu un obiect tăios sau intrarea unui corp străin ascuțit în interiorul globului ocular, afectând structurile acestuia în diverse grade.

În ultimele două cazuri, leziunile oculare pot fi complexe: plagă corneeană, sau sclerală, cu afectarea și a irisului, eventual și atingerea directă a cristalinului, determinând apariția cataractei traumatice, atingerea corpului ciliar, determinând hemoragie intraoculară masivă, sau atingerea retinei, mergând până la dezlipire de retină. În aceste cazuri și infecția intraoculară, apărută ca o posibilă complicație la orice traumatism ocular deschis, este de temut.

traumatisme oculare 4 3

Toate aceste situații, dar mai ales cele ce sunt însoțite de “spargerea” globului ocular (plăgile oculare, sau traumatisme oculare perforante) reprezintă urgențe maxime și trebuie tratate imediat! Din păcate, în funcție de gravitatea traumatismului, chiar în cazul intervențiilor realizate la timp, în urgență, prognosticul acestor ochi este rezervat, în cele mai nefericite cazuri ajungându-se la pierderea totală, funcțională și anatomică, a ochiului.

Un alt gen de traumatisme oculare sunt loviturile directe sau indirecte (traumatisme contuzive): de exemplu, o minge în ochi, în special o minge de tenis, a carei mărime se “potrivește” de minune cu mărimea orbitei, putând determina leziuni extrem de serioase; o lovitură de pumn, o lovitură de colțul mesei etc. Acestea pot determina simple echimoze perioculare (vânătaie), sau hemoragii subconjunctivale – ambele lipsite de gravitate – dar și, în cazuri mai serioase, dizlocări ale structurilor oculare: deplasarea cristalinului (subluxație de cristalin, cu sau fără cataractă traumatică), umplerea ochiului cu sânge (hifemă, hemoftalmus) sau dezlipire de retină. Și aceste cazuri sunt urgențe și trebuie tratate rapid.


În Clinica Oculus se efectuează toate tipurile de operații oftalmologice determinate de diversele patologii rezultate în urma traumatismelor oculare.