“Membrana pupilară restantă” este o afecțiune congenitală determinată de lipsa resorbției membranei pupilare existente în mod normal în viața intra-uterină, dar care, odată cu nașterea copilului, trebuie să se atrofieze și să dispară, lăsînd pupila (și, implicit, axul vizual) liberă.

Astfel, “membrana pupilară restantă” constă în prezența de țesut irian în fața pupilei, acoperind mai mult sau mai puțin suprafața acesteia, afectând vederea în diverse grade. De obicei, este vorba de puțin țesut irian, însă, mai rar, pupila poate fi aproape complet acoperită, așa cum este în cazul nostru: un pacient adult, cu membrana pupilară restantă la ambii ochi, care s-a descurcat cu o vedere mulțumitoare pînă de curând, când a apărut o cataractă, necesitând a fi operată.

Prezența membranei iriene îngreunează operația, dar, aceasta odată înlăturată, intervenția chirurgicală va decurge în limite normale. Operația a fost efectuată de Dr. Cristian Moraru, utilizând sistemul de vizualizare tridimensională Ngenuity.