Sindromul pseudoexfoliativ și traumatismele reprezintă cea mai frecvent întâlnită cauză a dislocării cristalinului artificial, mulți ani după operația de cataractă. Pe această temă, vă prezentăm două cazuri diferite, dar, totuși, asemănătoare, pe care le-am recent la consultații:
- primul caz (primele două fotografii): o pacientă de 86 de ani, operată la Clinica Oculus de cataractă în urmă cu douăzeci de ani (!), vine acum pentru scăderea relativ bruscă a vederii; într-adevăr, pe fondul de sindrom PEX și al vârstei înaintate, zonula era dezinserată aproape complet, ducând la dislocarea complexului IOL & sac cristalinian. Pacienta a venit la consultație vinerea trecută, peste câteva zile am operat-o – repoziționarea prin sutură a întregului complex dislocat – și ieri (tot vineri seara), a venit la control, prezentând evoluție excelentă!
- al doilea caz: un bărbat de 92 de ani (!), operat tot la noi, tot acum peste douăzeci de ani, a suferit de curând un traumatism contuziv în zona frunții și a arcadei sprâncenoase orbitare, după care i-a scăzut brusc vederea. A venit la noi aseară, tot cu o dislocare inferioară de cristalin artificial (ultimele două poze) dar, de data aceasta, mult mai accentuată (și) spre posterior, față de cazul prezentat anterior.
Vom opera acest pacient saptamâna viitoare – tot repoziționare prin sutură – dar, pentru că este un cristalin de cu totul altă formă și design față de cazul anterior, vom folosi altă metodă de fixare a lui.