Vă prezentam una dintre operațiile de azi: dezlipire de retină la un tânăr cu miopie forte, căruia i s-a efectuat în urmă cu câțiva ani, într-o altă clinică, o operație de reducere a dioptriilor prin metoda schimbării cristalinului natural cu un cristalin artificial, urmată de capsulotomie Laser Yag pentru o cataractă secundară.

Totul a fost bine până de curând, când i-a scăzut brusc vederea și s-a prezentat la noi cu o decolare retiniană.

Deși nu apare exclusiv la miopi, totuși, dezlipirea de retină are ca principali factori de risc miopia, dar, într-o proporție mai mică, și intervenția pe cristalin, mai ales urmată și de capsulotomie Laser (desigur, traumatismele oculare și eforturile fizice mari au, și ele, un rol esențial, dar acestea nu au existat in cazul pacientului nostru). Pacientul nostru avea, în schimb, zone întinse de degenerescență retiniană “lattice”, leziune predispozantă pentru rupturi retiniene și decolare ulterioară.

Bun prilej pentru a aminti celor care au miopie să efectueze anual un consult amănunțit al fundului de ochi, pentru a descoperi eventuale leziuni predispozante și pentru a le bloca cu laser, ca metodă de profilaxie a unei eventuale dezlipiri retiniene.