Una din complicațiile serioase ale diabetului este retinopatia diabetică, cu forma ei cea mai avansată, proliferativă, pe fond de ischemie semnificativă a retinei (retina nu este suficient irigată cu sânge și, deci, insuficient”oxigenată”).
Una dintre consecințe este spargerea vaselor de sânge la nivelul fundului de ochi. Când acel vas este suficient de mare, sângele invadează toată cavitatea posterioară a ochiului și vederea pacientului scade dramatic. Situația poartă numele de hemoftalmus.
Tratamentul este chirurgical, după ce se lasă sub observație 1-3 luni, pentru că de multe ori hemoragia se poate resorbi și singură, parțial, sau chiar total.
Dacă, după această perioadă, hemoftalmusul persistă, se recurge la operația numită vitrectomie.
În cazuri avansate, chiar și după o operație reușită și o perioadă în care pacientul vede, se poate produce din nou hemoragia vitreeană, trebuind din nou să fie „curățată” – hemoftalmus recidivat.
Așa este și pacienta prezentată în acest film: o retinopatie diabetică neglijată, cu hemoftalmus recidivat, cu două vitrectomii în antecedente, în ultimii ani, iar acum, recent, am efectuat o nouă intervenție, de „spălare” a hemoftalmusului.
A doua zi pacienta era tare bucuroasă că vede din nou cu acest ochi (deși vederea era limitată din cauza prezenței bulei de aer, ce urmează a se resorbi spontan).