Retinopatia diabetic este una dintre bolile cu cel mai mare potențial de orbire, dacă nu este tratată la timp. Afecțiunea apare la pacienți diabetici și are mai multe stadii, cel mai avansat fiind stadiul de retinopatie diabetică proliferativă (“PDR” – Proliferative Diabetic Retinopathy), când tratamentele LASER sau cu injecții intravitreene sunt adesea depășite și este necesară operația.

În acest stadiu avansat, ochiul (cavitatea vitreană) se poate umple de sânge (hemoftalmus), vederea scăzând semnificativ și făcând imposibil controlul și, eventual, tratamentul ulterior al fundului de ochi.
În timpul intervenției (vitrectomie), frecvent găsim numeroase fibrozări și aderențe, precum și hemoragii active și, uneori, chiar și o dezlipire de retină tracțională, secundară acestor “aderențe” care “trag” de retină, decolând-o.

O astfel de operație complexă a fost realizată în acest weekend la Clinica Oculus de către colaboratorul nostru, Dr. Lukan Mishev, unui pacient diabetic, care nu mai vedea deloc cu acest ochi: s-a aspirat hemoftalmusul, s-au “curățat” aderențele fibroase (una era chiar centrală, extinsă peste aria maculară) și s-au aplicat spoturi de endolaser.
Intervenția a decurs foarte bine și așteptăm evoluția ulterioară spre bine a acestui ochi.