Ieri am avut la Clinica Oculus un caz mai greu de de dezlipire de retină.

Greu, pentru că era asociat și cu decolare de coroidă, dar, mai ales pentru că era veche de trei luni și asociată cu PVR avansat (proliferări fibroase pre și intraretiniene), iar rupturile erau multe și foarte mari, extinse cam pe toată circumferința retinei (!)- probabil era un sindrom Zipper cu o bază a vitrosului așezată mult posterior, finalizat cu o dezlipire retiniană neglijată (al treilea caz de Zipper în doar două saptamâni – legea seriilor, desigur!).

Fibroza intraretiniană a făcut obligatorie o retinectomie pe 360 de grade (“tăierea” și eliminarea retinei periferice și, odată cu ea, și a fibrozei intraretinene).

Evoluția intraoperatorie a fost bună, dar foarte importante sunt și următoarele zile și săptămâni, pentru a vedea stabilizarea și stoparea procesului de “fibrozare”, menținerea retinei lipită și, nu în ultimul rând, câștigul funcțional (de vedere) al pacientului, la final, după vindecare.

Fotografiile sunt din timpul operației, cu excepția ultimelor două, care sunt de la controlul postoperator de astăzi, când ochiul se prezenta chiar foarte bine (poza fundului de ochi și OCT).