Atunci când pacientul are două “albețe”, adică, și cataractă, dar și o opacitate pe cornee, trebuie eliminate ambele, îndepărtarea lor făcându-se exclusiv chirurgical.

Această eliminare chirurgicală a celor două afecțiuni se poate face fie separat, mai întâi cataracta, apoi transplantul de cornee, sau invers – în funcție de mai multe criterii, de la caz la caz – sau se poate face printr-o sigură intervenție: operație combinată de facoemulsificare și de transplant de cornee.

Nu doar că pentru pacient e mai comod să se facă ambele intervenții o dată, dar, când corneea este foarte opacă, este mai sigur pentru corectitudinea operației de cataractă, precum și pentru supraviețuirea pe termen lung a transplantului, să se facă ambele într-o singură intervenție.

Așa a fost și cazul acestei paciente, care avea o vedere extrem de scăzută la un ochi care prezenta și o cataractă matură, dar și o opacitate corneeană severă.

Dr. Cristian Moraru a efectuat ieri o operație complexă, de keratoplastie perforantă, asociată și cu eliminarea cataractei prin tehnica “open sky” și cu implantarea unui cristalin artificial foldabil foldabil. Prima fotografie reprezintă aspectul ochiului înainte de operație, iar ultimele două fotografii sunt realizate astăzii, prima zi postoperator.

Nu vă putem descrie bucuria pacientei care, înainte de operație nu vedea nimic cu acest ochi, iar azi, vedea deja!