Așa cum se știe, dezlipirea de retină este o urgență de diferite grade, în funcție de localizarea dezlipirii și de afectarea, sau nu încă, a regiunii retiniene centrale, macula.
Una din situațiile pe care nu le considerăm urgențe maxime este aceea în care decolarea retiniană se asociaza si cu decolarea de coroidă, coroida fiind al doilea strat al peretelui ocular, aflat între retina (la interior) si scleră (la exterior). Când avem un pacient cu dezlipire de retină asociată și cu decolare coroidiană, mai ales dacă aceasta din urmă e extinsă și asociată și cu o hipotonie extremă (ochi foarte moale), recomandăm pacientului să mai așteptăm câteva zile, până la două săptămâni, pentru ca decolarea coroidiană să se retragă în mare masură, dacă nu complet. Această temporizare a intervenției crește șansele de reușită a operației de dezlipire de retină, crescând și șansele ca ea să fie o reușită doar dintr-o singură intervenție, fără a mai fi nevoie de 1-2 re-intervenții, cum se întâmplă în cele mai multe situații.
Asa este și cazul prezentat aici: o operație de vitrectomie pentru dezlipire de retină cvasitotală, după ce decolarea de coroidă s-a resorbit (a durat cam 5-6 zile), finalizată prin tamponadă cu ulei siliconic. Înainte de operație, pacientul avea tensiunea oculară extrem de scăzută – 2 mm Hg (!), lucru ce îngreunează și anestezia preoperatorie, dar și operația însăși. Pacientul a venit azi la control, retina era complet atașată (clinic și tomografic OCT), nu se mai vedea nici o urmă din fosta decolare coroidiană, iar tensiunea oculară era foarte bună!