Traumatismele oculare reprezintă un capitol aparte în chirurgia oculară, necesitând adesea fie multiple intervenții, fie o intervenție complexă în care combinăm mai multe proceduri. Starea unui ochi traumatizat poate fi extrem de diversificată – de la contuzii oculare până la „ochi spart” (traumatism perforant), cu grade diverse și localizări diverse ale perforației oculare, până la ruptura globului ocular, cu sau fără corp străin intraocular, cu sau fără infecție intraoculară.

Oricare dintre aceste situații reprezintă o urgență, măcar pentru stabilizarea situației locale, urmând ulterior să se completeze tratamentul medico-chirurgical și tratarea complicațiilor printr-o altă operație (sau chiar mai multe).

Un traumatism ocular se poate complica cu hemoragie intraoculară, cataractă traumatică, glaucom secundar post-traumatic, dezlipire de retină, plăgi corneene, sclerale sau palpebrale, infecție intra-oculară (endoftalmită).

Mai jos, o operație de cataractă și irido-sutură realizată la Clinica Oculus, unui pacient care a primit un pumn în regiunea ochiului – traumatism soldat rapid cu irido-dializă (desprinderea irisului din rădăcina lui) și cataractă traumatică: s-a efectuat facoemulsificare și implantarea unui cristalin artificial, iar irisul a fost pus în poziția lui corectă, prin coaserea lui la locul corespunzător.