Am avut o săptămână plină de cazuri interesante la Clinica Oculus,iar aici prezentăm cazul uni pacient de-al nostru mai vechi, căruia, ieri, i s-a implantat “per secundam” un cristalin artificial mai special, nou apărut pe piața mondială și, recent, și în România.

Este vorba de un pacient care s-a operat la noi acum trei ani – operație complexă de transplant de cornee, extragerea unui cristalin artificial de camera anterioară (care “stricase” corneea) și cu pupiloplastie. Deoarece potențialul vizual al acestui ochi intens suferind era redus la acea vreme, noi nu i-am implantat atunci un nou cristalin artificial, urmând să vedem cum se comportă corneea și glaucomul secundar pe care îl avea deja.

După trei ani, corneea transplantată arată excelent, iar glaucomul e bine controlat, așa că am hotărât că este, în sfârșit, momentul să îi implantăm acestui pacient un cristalin artificial de camera posterioară. Cum nu mai exista suportul natural pe care să îl sprijinim, acesta a trebuit fixat la peretele scleral – fie prin sutură, fie prin fixare intrasclerală a “piciorușelor” cristalinului. Deoarece acest pacient avea nevoie și de vitrectomie pentru o membrană epimaculară, care ar fi prelungit, oricum, foarte mult operația, am ales sa îi implantăm un cristalin cu fixare sclerală fără sutură (fără sa mai trebuiască a fi “cusut”) – respectiv, noul tip de cristalin despre care vă spuneam mai sus (are un nume propriu, Carlevale și îl puteți vedea in fotografiile de mai jos).

Evoluția intraoperatorie a fost foarte bună, iar azi ochiul arată excelent: grefonul corneean era transparent și frumos, iar cristalinul Carlevale stătea perfect centrat (ultimele fotografii).