Astăzi vă prezentăm un film scurt cu finalul a două operații de cataractă, la care s-a implantat un cristalin artificial multifocal (trifocal) toric, la doi dintre pacienții operați ieri.

Cristalinul mulifocal este acel cristalin artificial cu ajutorul căruia nu mai avem nevoie de ochelari nici la distanță, nici la intermediar sau aproape, iar componenta „torică” este cea care corectează astigmatismul (componenta de dioptrie cilindrică). Este, deci, un cristalin sofisticat, un cristalin „premium”, cu o optică performantă și complexă, iar modelul pe care îl folosin noi la Oculus, Panoptix Toric, este unul dintre cele mai perfomante din lume la ora actuală.

Dar nu asta este interesant la aceste două cazuri; altceva a fost foarte interesant – și anume, faptul că doi pacienți, ambii bărbați de aproximativ 50 de ani, ambii cu cataractă pe un fond de miopie și astigmatism, ambii au ales tehnologia FemtoLaser pentru operație și ambii au ales sa aibă implantat un cristalin multifocal toric.

Dar, mai mult decât atât, cel mai interesant a fost că ambii au necesitat aceeași dioptrie a cristalinului – lucru mai puțin întâlnit, în aceeași zi, în cazul cristalinelor acestea “premium”, mai ales când au și dioptrii mai rar folosite! Astfel, ieri am implantat două cristaline Panoptix Toric de 14 dioptrii, cu toricitatea T5. În plus, acești doi pacienți au mai și intrat la operație unul după altul!

În timpul intervenției, am folosit, desigur, sistemul de ghidare computerizată Verion, atât de util în poziționarea pe axul dorit a oricărui cristalin toric.