Am vorbit în repetate rînduri despre cataracta hiper-matură, care ajunge a fi operată, din păcate, când este deja foarte „coaptă”, fiind foarte veche. Dar există și situații când o cataractă devine foarte „coaptă” într-un timp scurt – cel mai adesea, după un traumatism perforant, sau, ca în acest caz, după un abces corneean perforat: aici, pacientul a venit la noi cu un abces cornean deja perforat, pentru care i-am efectuat în urgență un transplant de cornee, cu o evoluție foarte bună a transplantului, dar și cu avansarea rapidă a cataractei, inițial incipientă.
Această cataractă hiper-matură cu evoluție rapidă este, tipic, alb-sidefie și intumescentă („umflată” în ochi), determinând glaucom secundar, dar și afectarea corneei, dacă se mai amână intervenția.
Operația de facoemulsificare în aceste cazuri este mult mai dificilă și grevată de mai multe riscuri, din cauza „spațiului de lucru” foarte mic, cu riscul de a atinge cornea sau de a sparge capsulele cristalinului. În plus, pe un transplant, trebuie să fim atenți și să evităm ruperea firelor, încă la locul lor.
https://www.facebook.com/clinicaoculusbucuresti/videos/1341893836554134