Retinopatia diabetică este una dintre complicațiile frecvent întâlnite ale diabetului zaharat, o afecțiune cu potențial extrem de sever, cu evoluție posibilă până la orbire, dacă nu este diagnosticată și tratată corect și la timp.
În stadiile avansate, la nivelul fundului de ochi, apar vase de sânge “anormale”, patologice, ce cresc și proliferează în fața nervului optic sau pe suprafața retinei (forma proliferativă).
Aici, două imagini de fund de ochi, ale celor doi ochi ai aceluiași pacient diabetic, care a fost de curînd la o consultație și căruia i s-a recomandat tratament cu injecții intravitreene. Acestea au rolul de a împiedica creșterea agresivă de vase sanguine anormale, ca primă etapă a unui tratament complex, care va include și tratament de fotocoagulare LASER și se poate finaliza – sperăm de fiecare dată să nu se ajungă acolo – cu o operație complexă, numită vitrectomie.
Principalul mesaj pe care dorim să-l transmitem: orice pacient diabetic trebuie să efectueze un control al fundului de ochi cel puțin o dată pe an, mai ales dacă diabetul este prezent de mai mulți ani de zile – cu cât e mai vechi și mai puțin bine controlat, cu atât mai mare este posibilitatea de apariție a retinopatiei diabetice!