Vă prezentăm o operație de cataractă hipermatură, intumescentă, la un bărbat de 40 de ani, căruia i-am facut în urmă cu 4 ani un transplant de cornee pentru o distrofie corneeană.

Intraoperator: nu doar că avea o cornee care trebuia în mod special protejată (fiind transplant), nu doar că avea încă firele pe loc și acolo trebuiau sa rămână, să nu fie atinse, dar în plus, pacientul avea și nistagmus și o coordonare aproape inexistentă a mișcărilor ochiului.

Pentru că nu și-a dorit anstezie cu injectie, am realizat intervenția cu anestezie topică (doar cu picături): pentru pacient a fost mai bine, dar pentru chirurg… vă puteți da seama și singuri!

În fine, totul e bine cînd se termină cu foarte bine – ceea ce s-a întâmplat și în acest caz: nu s-a produs nici o complicație intraoperatorie, cât de mică, iar ochiul arăta excelent a doua zi (apare la finalul filmului), pacientul deja văzând cu el chiar bine (și fiind si foarte impresionat de cum vedea, cu atât mai mult cu cât înainte de operație nu vedea aproape deloc – doar, vag, lumina).

Filmul nu este aproape deloc editat, am lăsat fragmentele de operație netăiate și la viteza lor normală, cu mici excepții spre sfârșit.