Un articol pentru cei care folosesc expresii de genul “o banală operație de cataractă”: atât de “banală”, încât se poate complica serios, fie intraoperator, fie postoperator, adeseori fără să se mai poată repara ceva!

Două exemple, două cazuri, care în urma unor operații problematice efectuate în altă parte, au venit recent la noi la:

 

1. Primele trei fotografii aparțin unei paciente operată de cataractă în urmă cu vreo două-trei săptămâni. Nu știm exact ce a fost acolo, dar putem bănui: fie s-a făcut de la început o incizie mare, fie, mai probabil, s-a produs o complicație numită “spargerea capsulei posterioare cristaliniene” și chirurgul a hotărât să mărească incizia (tăietura) ulterior, pentru a scoate cataracta “în bloc”.

Decizie fatală, pentru că în acel moment s-a produs una dintre cele mai de temut complicații ale unei operații pe ochi deschis: decolarea de coroidă, pînă la hemoragia expulzivă.

Chirurgul a închis repede operația, a cusut cum s-a putut în secundele acelea de groază, încercînd să evite o expulzivă completă și să salveze ochiul.

Așa cum s-a prezentat la noi, pacienta nu vedea aproape nimic, doar zărea, vag, lumina.

Așteptăm să se retragă decolarea coroidiană și vom interveni pentru refacerea anatomică a plăgii corneene chirurgicale și, eventual, dacă există potențial vizual, vom implanta “per secundam” și un crsitalin artificial, cusut la scleră.

Un drum cu bătaie lungă și costisitor, la capătul căruia, nivelul vederii finale nu e o certitudine, din păcate…

 

2. Ultimele două fotografii aparțin unei alte paciente, venită la consultație tot în aceste zile, cu keropatie buloasă la ambii ochi, în urma unei operații de cataractă, pe fond de glaucom cu unghi îngust.

Aceasta e o complicație, din păcate, mult mai frecvent întâlnită decât prima, prezentată mai sus; dar, din fericire, are tratament: un transplan de cornee lamelar posterior.

Am programat pacienta pentru luna septembrie la o astfel de intervenție, pentru ochiul stâng.

Acestea sunt doar două posibile complicații ale operației de cataractă, dar mai există și altele. “Take home message”: nici o operație nu e lipsită de riscuri, oricât de “banală” vi se poate părea…

Iar frecvența unei afecțiuni NU E EGALĂ cu “banalitatea” ei! Dacă operația de cataractă este o operație frecvent întâlnită, sau dacă, în mâini experimentate, durează doar 7-8 minute, NU ÎNSEAMNĂ că este și “banală”, sau lipsită de riscuri!!!