Unul din cazurile de chirurgie vitreo-retiniană de azi, de la Clinica Oculus: un pacient cu miopie forte, operat la noi acum peste douazeci de ani de cataractă, cu implantare de cristalin artificial, apoi, după zece ani, operat tot la noi de dezlipire de retină pe acest ochi.

Toate bune și frumoase până acum câteva luni, când pacientul observă scăderea bruscă a vederii, în urma unui traumatism minim în zona feței: întregul complex sac cristalinian & cristalin artificial s-a deplasat din spațiul retro-irian și a căzut în spate, direct pe retină.

Această deplasare a cristalinului artificial, cu tot cu sacul în care era bine poziționat, este o situație relativ frecvent întâlnită după ani de zile de la operația inițială de cataractă – mai ales la pacienți cu miopie forte sau/si la cei cu sindrom pseudoexfoliativ – și poate apărea atât spontan, cât și, mai ales, în condițiile unui traumatism în zona ochiului sau feței, sau chiar dupa o căzătură.

Este absolut necesar să scoatem acel cristalin căzut pe retină – ceea ce se face printr-o operație de vitrectomie – și să îl înlocuim cu un altul, care, nemaiavând suportul cristalinului natural, va trebui fixat la scleră sau iris, fie prin sutură, fie prin alte mijloace de „prindere”.

Dr. Ozana Moraru a scos cristalinul căzut (lucru destul de dificil, având în vedere ochiul foarte mare, „adânc”, dar și pupila extrem de mica), l-a tăiat în două jumătăți, pe care le-a eliminat printr-o incizie de 3,5 mm. Apoi a implantat un nou cristalin, pe care l-a suturat la scleră cu fire speciale, rezistente pentru toată viata, ceea ce asigură o bună și sigură fixare a cristalinului artificial.