În general, arsurile oculare chimice sunt foarte grave, ducând la pierderea vederii prin “albirea” corneei, alături de afectarea întregii suprafețe oculare (cornee, conjunctivă, limb).

Tratamentul în aceste cazuri (după ce au trecut momentele de urgență și suprafața oculară s-a stabilizat – primele două fotografii) este un transplant de cornee, dar acesta nu are nici o șansă să supraviețuiască pe termen lung sau, măcar, mediu, dacă nu este precedat și de un transplant de cellule stem corneene (limbice), care să “hrănească” viitorul grefon cornean.

Azi, miercuri fiind, am avut la Clinica Oculus mai multe operații de transplant de cornee, , iar unul dintre acestea a fost tocmai un asemenea caz: un pacient tânăr care a suferit la ochiul drept o arsură cu un lichid ce conținea substanțe chimice astringente, în urmă cu câțiva ani și căruia colega noastră, dr. Alexandra Mureșan, i-a efectuat acum aproape doi ani transplantul de celule stem (foto 3-5), prelevare de la celălalt ochi, neafectat de arsură, iar azi, dr. Cristian Moraru a realizat transplantul corneean mult așteptat (foto 6-10).

O “luptă” lungă, dar cu foarte bune șanse de recuperare a vederii pentru acest ochi!