Adeseori, în special în cazurile de cataractă foarte complicată sau în cataractele traumatice, nu se implantează un cristalin artificial în același timp operator cu operația de cataractă.

Uneori trec ani (sau zeci de ani) de zile de la prima intervenție, iar pacientul iși dorește abia acum să își implanteze un cristalin artificial, pentru a scapă de ochelarii aceia groși sau de lentilele de contact.

Însă cu cât trece mai mult timp de la operația de cataractă, cu atât structurile ochiului sunt mai afectate, mai „lipite” între ele, iar implantarea unui cristalin devine acum mult mai dificilă și chiar mai riscantă.

Așa a fost și cazul din acest film: este vorba de un bărbat care a avut un traumatism ocular la vârsta de 15 ani și care a fost operat atunci doar de cataractă, fara a i se implanta vreun cristalin artificial. Pacientul respectiv a aflat ca tehnologia a avansat foarte mult și în oftalmologie și a vrut „să-și încerce norocul”, venind la noi pentru a-i implanta un cristalin artificial „per secundam”.

Operația a avut loc ieri și în ciuda aspectului complicat al polului anterior ocular, am reușit ”curățarea” tuturor resturilor cristaliniene rămase după traumatism și de la operația anterioară, de acum aproape 25 de ani, urmată de implantarea exact a tipului de cristalin artificial care era de dorit, așezat în locul lui cel mai fiziologic, fără a trebui să fie cusut sau fixat la peretele ocular.