Unii oameni pur și simplu au ghinion în mod repetat!

Așa este și acest pacient care, după o lovitură puternică la ochi face o cataractă matură traumatică, cu luxație (deplasare) a cristalinului în cavitatea vitreană – se operează, prin vitrectomie și extracția intracapsulara a cristalinului si implantare de cristalin artificial suturat la scleră cu fir GoreTex.

Toate bune si frumoase, doar că, la două-trei săptămâni după această intervenție, când totul mergea bine și începuse să vadă tot mai bine, se lovește din nou la același ochi!!!

Este al doilea pacient din ultimii 10 ani care se lovește în mod asemănător la ochi proaspăt operat: calcă din greșeală pe partea metalică a unei greble, iar coada aceasteia se ridică brusc și cu forță și îl lovește direct în ochi! (celălat caz era o doamnă operată de transplant de cornee – o poveste lungă și aceasta, finalizată cu happy-end).

Sa sperăm că și pacientul nostru de azi va avea un final la fel de…”happy”, mai ales după intervenția în urgență efectuată astăzi: ochiul era spart cu “ieșirea” irisului prin acea “spărtură” (prima fotografie), dar am reușit să păstrăm irisul și să-l repoziționăm în camera anterioară oculară, la locul lui, revenind și la o pupilă rotundă și am suturat plaga corneo-sclerală.

Cristalinul artificial pe care-l “cususem” în intervenția anterioară era bine-mersi, bine centrat, bine fixat, nici un pic deplasat – ceea ce e un lucru foarte bun și de prognostic mai bun.

În plus, din păcate, ochiul era plin de singe (hemoftalmus) și, ecografic, exista și o decolare de coroidă, pe fondul hipotoniei (presiunii mici) oculare, dar avem speranțe să se rezolve fără alte complicații (cum ar fi, dezlipirea de retină).