Un caz horror de azi: o pacientă cu un singur ochi funcțional, la care a fost operată în urmă cu un an de cataractă și transplant de cornee , pentru o keratită (după cum reieșea din documentele medicale).

O evoluție nefastă postoperatorie (sau și intraoperatorie? – tendință la hemoragie expulzivă?) a făcut ca acest ochi să își piardă aproape complet structura lui normală, astfel că, atunci când a venit la noi, corneea transplantată era complet opacă și cu multe și groase vase de sînge patologice, cu un cristalin artificial greu de vizualizat, dar bănuit ca era complet lipit de cornee (foto UBM preoperator), cu irisul total lipit, și el, de grefonul corneean, fără pic de spațiu (fără camera anterioară oculară) și cu tensiune oculară crescută. Ochiul era și exoftalmic (ca “ieșit din orbite”), iar vederea era doar aceea de a percepe lumina proiectată pe ochi, în apropierea ochiului.

Pacienta a venit la Clinica Oculus pentru un re-transplant, iar noi, recunoaștem, am cam descurajat-o în a-și pune mari speranțe în acest eventual nou transplant, din cauză că ochiul avea cam toate structurile modificate – practic, numai a ochi nu mai arăta, iar riscurile intraoperatorii erau foarte mari (inclusiv de hemoragie expulzivă).

Totuși, când un astfel de pacient, relativ tânăr (sub 60 de ani), are un singur ochi și acest ochi devine, și el, nevăzător, dar are o șansă cât de mică pentru vedere, nu poți să nu acorzi această șansă!

Asta am făcut azi: am dat o șansă acestui ochi și pacientei.

Am îndepărtat corneea aceea bolnavă, opacă și vascularizată, am eliminat cristalinul artificial, care era o spină iritativă pentru cornee și pentru ochi, vitrectomie anterioară, cu “curățarea” locului de sinechii, fibroze și vitros și am încheiat cu un transplant de cornee perforant.

Evoluția a fost nesperat de bună pentru acest ochi complicat, la sfârșitul operației pacienta avînd o cornee nouă, transparentă, o cameră anterioară prezentă și un iris refăcut parțial (ultimele trei fotografii).
Tomograful Intraoperator live (i-OCT) ne-a fost de mare ajutor și de data aceasta, atât la începutul intervenției, cât și la finalizarea ei.