Hemoragiile la nivelul ochiului sunt extrem de variate: de la cele mai (oarecum) banale, dar care sperie pe multă lume, pentru că sunt vizibile, dar care se rezolvă spontan și nu lasă nici o urmă sau complicație – și anume, hemoragiile subconjunctivale – până la cele mai serioase, cele din interiorul globului ocular – care, atunci când interferează cu axul vizual, deși nu se văd de catre pacienți, îi sperie, pentru că afectează semnificativ vederea.

Și acestea din urmă pot fi situate fie în partea din față a ochiului (în camera anterioară), fie în partea posterioară a ochiului – adică în cavitatea vitreeană (numite “hemoftalmus”), sau chiar mai profund, sub retină (hemoragii subretiniene).

Vă prezentăm aici un caz de hemoragie subretiniană, pentru că un asemenea pacient a venit chiar ieri la control postoperator și tare ne-a bucurat starea ochiului său!

Acest pacient a simțit scăderea bruscă a vederii în urmă cu trei luni și s-a prezentat la noi cu o hemoragie întinsă subretiniană (foto 1), confirmată și pe modificările semnificative tomografice (foto 2). I s-a efectuat o operație de vitrectomie, asociată cu injectarea subretiniană a unei substanțe care „topește” cheagurile de sânge („Tissue Plasmin Activator”) și a uneia care împiedică creșterea de noi vase de sânge patologice (anti-VGF).

Rezultatul a fost foarte bun: hemoragia a dispărut în totalitate, fibrina post-hemoragică a dispărut, și ea, în foarte mare măsură (așa cum se vede în fotografiile 3 și 4), iar vederea pacientului s-a ameliorat de la 5%, cu cât venise la noi, la 45% după doar două luni de la tratament! Și ne așteptăm, în continuare, la o îmbunătățire și mai mare a vederii!

Intervenția a fost realizată de cel mai nou coleg al nostru, excelent specialist în afecțiuni vitreo-retiniene, Dr. Lukan Mishev, și poate fi urmărită pe canalul youtube al Clinicii Oculus: https://www.youtube.com/watch?v=q0LmUAwWGww&ab_channel=ClinicaOculusBucuresti