În articolul anterior vă prezentam cazul unei doamne care a fost lovită în ochi de un val, la mare, ceea ce a dus la deplasarea lentilei refractive pe care o avea implantată de peste zece ani, pentru miopie forte. Doamna a fost o norocoasă, deoarece „repararea pagubei” făcută de traumatism a fost rapidă și completă.

Nu la fel de norocos a fost tânărul al cărui caz vi-l prezentăm aici, care a suferit un traumatism forte cu un obiect ascuțit ce i-a tăiat ochiul, în dreptul marginii corneei. Dar tăietura a fost așa de largă, iar traumatismul așa de puternic, încât, prin acea “tăietură”, au sărit afară din ochi atît cristalinul natural, cât și tot irisul (primele două fotografii)!

Într-o primă intervenție, s-a cusut plaga corneeană, în urgență.

Într-o a doua intervenție, s-a curățat zona de vitros și alte membrane si s-a implantat un iris artificial, precum si un cristalin artificial, ambele cusute la peretele ocular (nemaifiind suport natural pentru ele, a trebuit să le coasem la scleră) – următoarele trei fotografii.

Totul a decurs foarte bine timp de multe luni după operație, pacientul vede chiar foarte bine cu acest ochi (0,7 cu o mică corecție cilindrică), dar, ca la orice traumatism ocular, mai există un alt pericol care pândește întotdeauna: glaucomul secundar post-traumatic, rebel la tratament medicamentos și care, în marea majoritate a cazurilor, trebuie operat.

Tânărul a avut de la început tensiunea oculară foarte mare, dar, la o situație oculară așa de complexă, e bine să stadializăm procedurile, astfel că ieri a venit rîndul operației de glaucom: Dr. Mădălina Iliescu i-a implantat o valvă de drenaj Molteno, odată și cu realizarea unui „capac” scleral peste un granulom care se dezvoltase la unul din firele de sutură. Iată, deci, o a treia intervenție complexă pe un ochi lovit!

O operație lungă, dar care a decurs foarte bine, iar azi, ochiul nu mai avea acel granulom, dar nici hipertensiune oculară, și niciuna din complicațiile postoperatorii precoce la care te mai poți aștepta după o operație de glaucom (ultimele fotografii)!